Две трети ще гласуват на нови избори

Две трети ще гласуват на нови избори

Две трети от попитаните (66%) от социологическата агенция “Алфа рисърч” граждани казват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Експресното социологическо проучване е направено вчера, 20 февруари. То показва силна поляризация на настроенията в обществото спрямо оставката на правителството, обявена от премиера Бойко Борисов.

Точно половината анкетирани одобряват това решение, а малко по-малко (47%) смятат, че това е грешка, съобщи социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч” по БНТ.

Само 3 процента от попитаните нямат мнение.

Около 75% от избирателите, които са гласували за БСП, “Атака” или ДПС, са убедени, че правителството е трябвало да подаде оставка.

При симпатизантите на ГЕРБ 75% твърдят, че Бойко Борисов е трябвало да остане на власт.

Не са така сигурни и хората, които не гласуват на избори, както и другите, които се обявяват за привърженици на други политически сили – ДСБ и движение “България на гражданите” – тези попитани граждани са разделени наполовина, когато отговарят на въпроса трябвало ли е Борисов да подава оставка.

Анкетираните да почти единодушни, когато оценяват протестите – 85% ги одобряват.

Най-много от попитаните се обявяват срещу монополите и ниските доходи – 89%. За смяна на правителството настояват 21%.

На въпроса на “Алфа рисърч” – Кой е най-добрият вариант за страната след оставката – 73% предпочитат служебно правителство назначено от президента, 17% са за правителство с мандат на ГЕРБ.

“Трябва да сме наясно, че независимо от хода на протестите, независимо от това, което се случваше през всичките тези дни, обществото остава разделено”, коментира Боряна Димитрова.

Друго експресно проучване – на МБМД – направено непосредствено преди Бойко Борисов да подаде оставката на правителството – показва, че протестите от последните дни са вдигнали рейтинга на националистите от “Атака”. От 2,2% евентуални гласове при парламентарни избори през септември 2012 г., сега националистите достигат 7-8% подкрепа, но само в големите градове.

Според Мира Радева от МБМД драстично е спаднало доверието към партията на Меглена Кунева, а разликата в подкрепата за ГЕРБ и БСП се запазва, но привържениците на социалистите стават все по-активни.

Вирни се горе