Дора Янкова: В новият закон за горите огражденията на ловните стопанства падат

  Дора Янкова: В новият закон за горите огражденията на ловните стопанства падат

Гражданите ще имат достъп до горите, без да ги плашат с глоби и въоръжена охрана, гарантира Янкова

До сряда ще внесем промени в Закона за горите, с които ще отпаднат огражденията на ловни стопанства, поставени от предишното правителство. Това заяви на срещи в смолянските села Петково, Славейно и Белев дол депутатът от Коалиция за България Дора Янкова. Представители на ловните дружинки в трите населени места, както и много жители, настояха правителството да отмени лобистката поправка на ГЕРБ в закона, с която огромни горски територии се предоставиха на многогодишни концесии. Предишното правителство позволи частните собственици да оградят площите и да забранят достъпа на хора, от което пострада местното население и туристическия бизнес. Ловджиите пък се оплакаха, че концесионерите залагат капани, с което незаконно ловят дивеча, който пускат в оградените територии. Янкова увери, че в новия закон за горите огражденията ще отпаднат, а достъпът на граждани ще е гарантиран и свободен.

Пред жители на трите селища, червената депутатка направи отчет за свършеното от правителството до момента, както и амбициозната управленска програма в краткосрочен и дългосрочен план.

На срещата в село Петково, хората настояха да се намерят средства за подмяна на 3.5км от главния водопровод. Заради амортизираните тръби селото страда от недостиг на вода през лятото. Петковци поставиха и въпроса за бъдещето на базата на бившата оздравителна гимназия. Според местните сградите могат да се предоставят на инвеститори, които да разкрият работни места и да привлекат интерес към тази част на Родопите. Дискутирана бе и възможността социалният дом за мъже с психически заболявания да се разшири и надгради, което ще доведе до нови работни места за целия регион.

И в трите родопски селища хората настояха за приемане на мерки за по-гъвкаво и ранно пенсиониране.

В срещите участваха и председателят на Областния съвет на БСП- Смолян и ръководител на групата общински съветници от Левицата Милко Гавазов, зам.- председателят и общински съветник Рабие Кьосева и кметът на село Виево Венко Палчев.

Вирни се горе