Министърът на културата: До края на годината отваряме театъра в Смолян

 Министърът на културата: До края на годината отваряме театъра в Смолян

Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова бе сред официалните гости на Първия международен фолклорен фестивал в Неделино. Сред държавните лица, уважили празника бяха министърът на културата д-р Петър Стоянович, областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, Красимир Симонски от Министерството на транспорта и информационните технологии, зам.-областният управител Емил Хумчев и др.

Янкова честити най-напред на жителите на Неделино днешният национален презник. „Днес, много силно празника на Съединението звучи от Неделино, защото събира на едно място хора от целия Балкански полуостров, обединени от музиката и танца, а духовността е най-силния обединител на народите по света”, заяви Янкова. Тя поздрави кмета на община Неделино Стоян Беширов за организацията на фестивала и му пожела да се разраства в бъдеще, привличайки все повече участници. Депутатът подчерта, че като народен представител, защитаващ интересите на неделинци в парламента, ще направи необходимото неделинският двуглас да бъде вписан като живо културно наследство на ЮНЕСКО.

В Неделино Янкова лансира идеята по европейски модел да бъде създаден фестивален фонд между държавата, общините и бизнеса, който да подпомага провеждането на фестивали, събори и всякакви културни прояви, тъй като в условията на криза е все по-трудно организирането им. „Подобен род събития създават мостове между народите, подпомагат икономиката, стопанството, туризма, затова е важно да се подкрепят с фонд, който да генерира ресурс”, подчерта Янкова.

В Неделино министър Петър Стоянович обяви, че заедно с Дора Янкова се работи активно за разкриване на Родопския драматичен театър и подкрепа на Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян. Той определи като неособено далновидно решението на предишното правителство за закриването на театъра и изрази надежда, че до края на годината ще има конкретно решение по въпроса. „Умерен оптимист съм за Смолян, нещата напредват и до края на годината театъра ще се разкрие наново”, заяви министър Стоянович. По отношение на ансамбъла, културният министър посочи, че проблемът е комплексен. Той гарантира, че Министерството на културата ще продължи да подкрепя ансамбъла, но община Смолян също трябва да поеме конкретни ангажименти. Стоянович призова ръководството на ансамбъла също да направи нужните стъпки и атрактивен репертоар, който да носи приходи от концертна дейност. Министър Петър Стоянович каза още, че ще иска двойно увеличение на бюджета за култура, който сега е 123 млн.лв.

По данни на община Неделино около 30 000 души са гостите на фолклорния фестивал. 3500 са изпълнителите и танцьорите, обединение в 107 състава и над 80 индивидуални изпълнители.

Вирни се горе