Депутатите разглеждат вота на недоверие, гласуват и здравния министър

Депутатите разглеждат вота на недоверие, гласуват и здравния министър

Очаква се парламентът да обсъди първото искане за оставка на кабинета Борисов заради провал в сферата на здравеопазването. То беше внесено миналата седмица от левицата и ДПС. Гласуването на искането се очаква да бъде в петък сутринта, като е възможно още днес народните представители да изберат Стефан Константинов за здравен министър. Гласуването на кандидатурата е втора точка в седмичната програма за работа на депутатите, предложена от ГЕРБ.

Повече от месец социалистите и ДПС умуваха каква да бъде темата на първия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. След като накрая се обединиха той да бъде за провала в политиката на здравеопазването, преди да внесат мотивите към искането, премиерът Бойко Борисов прие оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова. Това не отказа опозицията, която миналия петък събра 76 (при нужни 48) депутатски подписа, за да внесе искане за оставка на кабинета.

„Смяната на министъра на здравеопазването по никакъв начин не променя мотивите и по никакъв начин не променя ситуацията в здравеопазването, което в резултат на повече от една година експерименти е в състояние на пълен хаос и разпад", коментира тогава лидерът на червените Сергей Станишев.

„За четири години управление омразната тройна коалиция не допусна забавено плащане в нито една българска болница", заяви и Лютви Местан от ДПС.

Едно от седемте искания за оставка на кабинета Станишев беше именно за несправяне в областта на здравеопазването.

Необходимите гласове, които трябва да събере опозицията, за да прекрати предсрочно мандата на правителството на Борисов, са минимум 121. БСП и ДПС разполагат със 77 депутати. „Атака" ще гласува срещу искането за оставка на правителството, Синята коалиция също бъде против.

Не е ясно, обаче дали сините ще подкрепят кандидатурата на Стефан Константинов за здравен министър. Те ще чакат обществото да чуе концепцията му за реформа в сектора и тогава ще вземат решение как да гласуват. При представянето му в Народното събрание Константинов обяви, че ще представи визията си след като мине вотът на недоверие към правителството. „Нещото, което ме мотивира да съм тук, това е желанието за реформи в българското здравеопазване, така че то да стане по-добро и за пациенти и за лекари", каза Стефан Константинов

Вирни се горе