БСП: Кой се грижи в тежката зима за малките села

БСП: Кой се грижи в тежката зима за малките села

Ръководството на БСП и общинските съветници на партията в Смолян изразиха загриженост за малките населени места в общината, оставени без кметски наместници в тежката и суровата зимна обстановка.

Това стана ясно на пресконференция в централата на партията в областния град с участието на председателя на общинската организация и общински съветник – инж. Атанас Устабашиев, съветниците Рабие Кьосева и Стефан Сабрутев, бившият зам.-кмет Михаил Генчев, екссекретарят Петър Харадинов, областният лидер и бивш кмет на община Дора Янкова, и др членове на бюрото.

На брифинга представителите на БСП засегнаха актуални политически теми от общината наблягайки на чистката в селата и съкращенията в местната администрация. Левицата запита кой се грижи за административното обслужване в селата Сивино, Белев дол, Горово, Чеплят, Стикъл, Дунево и Солища, след като кметовете на тези села са били отстранени от кмета Николай Мелемов.

В момента никои не знае каква е обстановката в тях- има ли ток, хляб и нужда от здравна помощ. „В момента тези села са оставени на произвола на съдбата, защото ГЕРБ няма свои активисти, които да назначи на свободните кметски кресла“, заяви инж. Устабашиев. Той добави, че БСП е изумена от действията на Николай Мелемов, който е освободил от общината още 40 души по неясни мотиви. По думите му това е политическа чистка, тъй като сред освободените имало членове и симпатизанти на партията и запита трябва ли заради симпатия към левите идеи човек да остава без работа и хляб.

Устабашиев изказа възмущение и от съкращението на млади специалисти от дирекцията по европейски проекти, които са градени с години като кадри. Той обеща правна помощ на всички освободени от юристите на партията – Милко Гавазов и Иван Апостолов. Против съкращенията се изказа и Дора Янкова. Тя посочи, че в осемгодишният си мандат като кмет на Смолян никога не се е интересувала кой експерт на коя партия и религия симпатизира. „Аз исках Смолян да има добри експерти, които да вършат своята работа без да се вълнувам къде ходят след 17.00 часа“, посочи тя.

Според бившия кмет позицията на новото общинско ръководство е безпринципно и изрази мнение, че заповедите за освобождаване от работа ще паднат в съда. Янкова даде пример с бившият главен юрист консулт на общината Маргарита Солакова, която е била освободена от кмета по неясни мотиви бременна.

В резултат на среса, който е получила тя е загубила рожбите си. Освободени са и други майки на деца под 3 години, което е недопустимо, съгласно закона. Според нея в общината се прокарва нов модел на управление, непознат за страната, като хората в малките села ще трябва да си избират старейшини. Янкова не скри възмущението си от факта, че в 21 век в Смолян се сменят експерти, заради факта, че симпатизират на БСП.

Бившият попита дали поради същите причини са затворени и Туристическите информационни центрове в общината в разгара на силния зимен сезон и това ли е помощта към туристическият бранш. От БСП бяха категорични, че в последните 20 години е нямало подобна политическа чистка и предположи, че тя се дължи заради упоритостта на активистите на ГЕРБ от изборите, които напират за работа. Според Левицата съкратените 112 души от структурите на общината и 300- човека по социалните програми ще доведат до нарастване на безработицата и социалното напрежение.

Вирни се горе