Божидар Нанев: Възможно е да се закрият около 100 болници

Божидар Нанев: Възможно е да се закрият около 100 болници

Възможно е да се закрият около 100 болници, прогнозира пред БНТ здравният министър Божидар Нанев. „ Това ще се реши след преценката, огледа и решението дали здравните заведения отговарят на по-новите критерии: наличие на специалисти, определена медицинска техника, 24-часова възможност за прием на пациенти, така че да може световните стандарти да се прилагат и у нас. Целта е да се даде възможност за добро качество", обясни министърът. Нанев подчерта, че на практика хората от по-малките населени места и сега пътуват, защототе не получават качествено обслужване. „Целта е там , където на практика болницата не съществува, да бъде засилена извънболничната помощ", подчерта здравният министър. По думите му голяма част от общинските болници ще бъдат доразвивани и все повече хора ще се лекуват в тях: „например, Лом, Троян, Тутракан, които са много стабилни".

Цените на здравните услуги могат да станат аналогични на тези в Европа, но това е последното, което най-вероятно ще постигнем, коментира министър Нанев. Той подчерта, че има цифри, които у нас са несъизмерими с европейските: здравни вноски , процента от БВП, който се отделя за здравеопазване и всичко това трябва да се остойностява с европейските норми. „Трябва да се стремим към това да разберем, колко струва дадена дейност и да се опитаме да го платим – това е фундаментът върху, които трябва да стъпим. Там , където е необходимо, ще се стигне до доплащане за определени дейности, които са по-скъпо струващи", заяви Божидар Нанев. Той уточни, че една част от дейностите и сега се финансират от бюджета. „Моето мнение е, че това трябва да бъде доразвито, да има възможности преди всичко за допълнително здравно осигуряване", каза Божидар Нанев.

Регулация и досега е имало и бюджетът на болниците не е бил неограничен, поясни министърът по повод одобрените делегирани бюджети на болниците. „Тази регулация за 2010 е прогнозна, това са делегирани бюджети, които ги има, но въпреки това, ако има повече пациенти, на всяко тримесечие бюджетът ще има възможност да се допълва".

Вирни се горе