Бойко Борисов: Проектът „Цанков камък” ще бъде даден на прокуратурата

Бойко Борисов: Проектът „Цанков камък” ще бъде даден на прокуратурата

„Умишлено е подписан отворен договор – ето този незавършен път е гордостта на предишното правителство” – това заяви премиерът Бойко Борисов след като се запозна на място с извършените строителни работи на пътя "Смолян-Стамболийски’’ в района на село Лясково,съобщи правителствената пресслужба. Изграждането на хидровъзел „Цанков камък” налага изместването на трасето в участъка „Девин – Михалково”. Инвеститор е Националната електрическа компания. Новата отсечка включва 11 км. път и тунел с дължина 800 м.. Общата дължина на изместения, но незавършен участък, е 21 км. Според премиера проектът за „Цанков камък” е паметник на глупостта. По думите на Бойко Борисов на такъв етап и при такава инвестиция не може да се прекрати дострояването на пътя. Министър-председателят заяви, че прокуратурата трябва да извърши щателна проверка, тъй като чрез така сключения – отворен и преподписван четири пъти договор, е дадена възможност за злоупотреби и облагодетелстване на обръчи от фирми. Последният срок за пускане в експлоатация на пътя е бил 31-ви декември 2009 г.

„За довършването на обекта са необходими още много средства, които трябва да бъдат платени от българските данъкоплатци. За момента НЕК е инвестирала 59 млн. лв., но тъй като вече нямат възможност да доплатят цялата сума, стойността на инфлационният индекс е 180 млн. лв.”, категоричен е министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че и тук, и при АЕЦ „Белене”, са вложени огромни средства без да има перспектива за завършване на проектите. „Ако предишното правителство не беше заплатило такива огромни суми в условия на криза за проекти като АЕЦ „Белене”, „Цанков камък” и Водното огледало в Кърджали, сега наследството нямаше да бъде толкова тежко, а бюджетът щеше да има кризисен буфер от 3-4 млрд. лв.”, подчерта министър-председателят. Той допълни още, че със 140-те милиона евро, които са вложени до момента за пътя Михалково-Девин, спокойно може да се построи автомагистрала “Тракия”. „Народът в момента е изправен пред избор и трябва да реши дали предпочита предишното безвремие, спрени еврофондове и подписването на неизгодни проекти или нашето управление, което се характеризира с европейска солидарност, съчетана с ползване на вътрешен бюджет, с което да подкрепим хората”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Вирни се горе