Юрген Рот: Борисов има още много да разчиства

Юрген Рот: Борисов има още много да разчиства

Германският разследващ журналист Юрген Рот похвали България за успехите през годината управление на ГЕРБ. Рот заяви, че в сравнение с други страни от Източна Европа, България е образцова. “От една страна бяха постигнати редица успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Трябва да признаем това – то е заслуга на сегашното правителство. Бойко Борисов донесе промяна в България и то към по-добро”, казва журналистът в интервю за Дойче Веле. Същевременно той допълва, че от друга страна колебливото поведение на българските властимащи при преговорите с Русия (по енергийните проекти) и отдалечаването от интересите на Западна Европа може да има и негативни последици за България. Но това е сценарий, който тепърва предстои да гледаме, казва Рот.

“Един от основните проблеми е свободата на словото и на пресата, която със сигурност не е спечелила от управлението на Бойко Борисов. Повечето колеги, с които разговарям в България, са единодушни по този въпрос. А това означава, че и гражданското общество не може да се развива, защото свободата на словото е важна и необходима част от този процес на развитие. Но както в много други сфери на правителството му липсва политическа воля за промени. От една страна премиерът иска да се погрижи за ред и сигурност в страната, от друга страна обаче старите политически структури дори в малка степен не са сменени. И в този смисъл му предстои още работа”, коментира Юрген Рот.

По думите му в сравнение с Черна гора или с пък с Косово и дори отчасти с Хърватия, България е направо образец за демократична държава. С оглед на това смея да твърдя, че по принцип България се намира на прав път", казва още Юрген Рот. Според него основният проблем на България е съществуването на “един корумпиран политически елит”. “И това е нещото, което подкопава устоите на гражданското общество. Този политически елит не е отстранен от властта или е отстранен само частично. И докато това е така, всяко гражданско общество ще има трудности”, категоричен е Рот.

Вирни се горе