7,1 по Рихтер удари Китай, стотици загинали

 7,1 по Рихтер удари Китай, стотици загинали

Силно земетресение беше регистриран в северозападен Китай.

Според китайските власти то е било с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер. Сеизмологичният институт на САЩ съобщава за трус със сила 6,9.

Информацията за броя на загиналите се променя с минути. След като първоначално АФП съобщи за около 60 загинали, по последни данни техният брой е 300 души.

Много други са останали затрупани под развалините. По информация на китайската национална телевизия са ранени около 8 000 души. Китайските власти очакват, че броят на жертвите и пострадалите ще продължи да се увеличава.

Епицентърът на земния трус е бил в провинция Цинхай, намиращ се на 375 км. южно от град Голмуд, на дълбочина 10 км. Районът граничи с Тибет. Градчето Цзегу, разположено близо до епицентъра на земетресението, е почти напълно разрушено.

След първоначалния трус е имало няколко по-слаби вторични труса. Те са били с магнитуд 5,3 и 5,2 по Рихтер.

Според китайското национално радио са разрушени 90% от къщите в района, който като цяло е слабо населен. Поради ранния час повечето хора са били по домовете си. Прекъснато е електричеството и телефонните връзки.

На мястото са изпратени спасителни екипи, които са подпомагани от военни.

Един от последните по-силни трусове в Китай за тази година беше през февруари. Той рани 11 души и причини големи материални щети.

Световните агенции припомнят опустошителното земетресение, разтърсило съседната на Цинхай провинция – Съчуан през 2008г. То отне живота на десетки хиляди души, рани голям брой други и срина стотици постройки.

Вирни се горе