Светът се евакуира от Египет

Светът се евакуира от Египет

Редица страни подготвят или вече са дали ход на евакуацията на свои граждани от Египет. Саудитска Арабия вече е организирала 33 полета, за да изтегли гражданите си у дома.

Великобритания е предупредила да се избягват Александрия, Кайро, Суец и Луксор. Подобно предупреждение бе отправено и от властите във Франция, Австралия и скандинавските страни.

Според туроператори обаче курортистите на Червено море, където се намират предимно английските туристи, нещата са спокойни.

САЩ, Ирак, Индия, Азербайджан и Гърция заявиха, че също започват да организират евакуацията на свои граждани.

Русия има 40 хиляди туристи в Египет, но до този момент не е обявила евакуация.

Българското министерство на външните работи обяви телефоните на кризисния щаб и на посолството ни в Кайро. По данни на външното ни ведомство в Египет има около 200 наши сънародници.

5 самолета, изпратени от турското правителство, прибраха снощи в Истанбул около 500 души.

От днес полицейският час в столицата Кайро и още два големи египетски града ще бъде удължен с един час. Той ще започва и по-рано – от 15 часа следобед до 08.00 часа на следващата сутрин.

Мярката е в сила в Кайро, Александрия и Суец. Припомняме, полицейският час бе наложен в петък и остава в сила до ново нареждане на фона на ожесточените протести срещу режима на президента Хосни Мубарак.

Тази нощ египетският президент Хосни Мубарак възложи на новия премиер Ахмед Шафик задачата да насърчи демокрацията чрез диалог с опозицията и да възстанови доверието в икономиката на страната. В изявление, излъчено по телевизията, президентът заяви, че приоритет на новия премиер ще е запазването на субсидирането, контролът над инфлацията и създаването на работни места.

Мубарак настоя правителството да превърне възстановяването на спокойствието и стабилността в страната в своя първостепенна задача в работата си.

Една от причините за безпрецедентните масови протести, обхванали Египет в последните дни, е високото равнище на безработицата, разширяващата се пропаст между бедни и богати, както и потискането на свободите и монополизирането на властта от страна на управляващата Националнодемократическа партия.

Вирни се горе