Самолет се разби в Триполи, над 100 загинали

Самолет се разби в Триполи, над 100 загинали

Над 100 души загинаха, след като либийски самолет, пристигащ от Йоханесбург, се разби на летището в Триполи в Либия. Това съобщи АФП, като се позова на източници от службата за сигурност на летището.

Инцидентът е станал рано сутринта (6ч. местно време), докато самолетът се приземявал. Загинали са всичките пътници и членове на екипажа.

Самолетът е бил на либийската компания “Ал Африкия”. Става въпрос за полет 8U771, който е изпълнявал курс до Лондон.

Според различните медии загиналите са 104 или 105. От официалното съобщение на компанията „Ал Африкия" става ясно, че жертвите на тежката катастрофа са 104.

За момента от компанията единствено потвърждават за тежкия инцидент, без да дават повече подробности за случилото се.

От сайта на “Ал Африкия” посочват, че засега не разполагат с данни какво е причинило катастрофата. Нашата информация е за загинали 93 пасажери и 11 души екипаж. Компетентните органи са започнали разследване, посочват от компанията.

БиБиСи допълва, че загиналите са от различни страни и националността им ще се изяснява впоследствие. Засега е ясно, че сред тях има британски граждани.

До този момент е намерено тялото на осемгодишно дете, пътувало със самолета.

АФП припомня, че “Ал Африкия” е започнала дейността си с пет самолета под наем. След това е подписала договор с “Еърбъс” на изложение в Париж през 2007 г. за купуването на 11 нови самолета. Основана е през 2001г., като първоначално е била изцяло притежавана и под контрола на либийската държава.

Впоследствие капиталът на компанията е разделен на акции, които са управлявани от Libya-Africa Investment Portfolio.

На 21 април „Ал Африкия" обяви, че полетите са възстановени след временното им прекъсване, породено от облака вулканична пепел от Исландия.

Вирни се горе