Откриха конкурса за журналистика на ЕС „Заедно срещу дискриминацията!“ за 2011 г.

Откриха конкурса за журналистика на ЕС „Заедно срещу дискриминацията!“ за 2011 г.

Конкурсът за наградата за журналистика на ЕС „Заедно срещу дискриминацията!“ за 2011 г. започна на 23 юни, четвъртък. Наградата за журналистика на ЕС „Заедно срещу дискриминацията!“ се присъжда в рамките на единствения конкурс за журналистика за журналисти от интернет и печатните медии, които се занимават с въпросите на дискриминацията и многообразието в ЕС. Чрез тази награда Европейската комисия отличава журналисти, които допринасят за по-доброто разбиране от обществеността на стойността и предимствата на многообразието и борбата срещу дискриминацията в ЕС.

Победителят в европейския конкурс и неговите двама подгласници ще получат ваучери на стойност съответно 5000 евро, 3500 евро и 2500 евро.

В конкурса могат да участват статии, които са публикувани в печатни или онлайн медии в ЕС през периода от 18 септември 2010 г. до 10 ноември 2011 г. Всички материали трябва също да са били изпратени онлайн чрез уебсайта на наградата за журналистика на ЕС за 2011 г.

Конкурсът завършва на 10 ноември 2011 г. в 12,00 ч. (по обед – централноевропейско време).

Това е осмото издание на конкурса за наградата на ЕС. През 2010 г. бяха изпратени повече от 1200 статии.

Победител в конкурса през 2010 г. беше Jeanette Bj?rkqvist от Финландия с нейната статия „Нежеланите хора“ (публикувана във вестник „Хуфвудстадсбладет“), тема на която са преживяванията на ромите от Източна Европа във Финландия. Втора награда получи Edith Meinhart от Австрия за статията й „Загуба на интелект“, публикувана в седмичното бизнес списание „Профил“. Статията разглежда опита на квалифицирани имигранти в Австрия, като представя човешкото лице на тази загуба на талант, дължаща се на дискриминационните нагласи, както и икономическите загуби на ресурси. Rasa Navickait? от Литва беше отличена с трета награда за статията й „Различни, но щастливи“, публикувана в месечното списание „Хомо Маг“, в която описва преживяванията на двойки от еднакъв пол, които създават семейства в Литва. Победителите получиха наградите си на 21 март в Брюксел от Франсоаз льо Бай, генерален директор на ГД „Правосъдие“ на Европейската комисия.

Вирни се горе