Откриха гигантски пръстен около Сатурн

Откриха гигантски пръстен около Сатурн

Учените от НАСА откриха гигантски почти невидим пръстен около Сатурн.

Той се намира на 6 млн. км. от самата планета и се простира на още 12 млн. км., достигайки до една от луните на Сатурн. Вероятно тя е и основен източник на частиците от прах и лед, от които е съставен пръстенът, съобщи СиЕнЕн.

Откритието на американските учени е направено с космическия телескоп Spitzer. Диаметърът на пръстена е еквивалентен на диаметъра на 300 планети с големина колкото на Сатурн, разгърнати от едната до другата страна.

Целият му обем може да побере 1 милиард планети колкото Земята, обясняват още учените. Образуванието е разположено в края на системата от пръстени на планетата и е наклонено на около 27 градуса спрямо основните пръстени. Температурата му е минус 193 градуса.

“Пръстенът е толкова отдалечен, че ако застанете в пръстена, никога няма да разберете, че той е там”, обясняват още учените.

“Това е едно изненадващо откритие. Ако можехте да видите този пръстен, той щеше да обхваща част от небето колкото две луни – по една от всяка страна на Сатурн,” обясняват астрономи от НАСА.

Според учените от НАСА прахът от гигантския пръстен може постепенно да е покрил планетата с тъмен прах, който с оглед на възрастта на Слънчевата система вече може да е с дебелина от няколко метра.

Специалисти от НАСА все още си задават въпроса: „Защо е било необходимо толкова много време на учените, за да открият нещо толкова голямо?" По всяка вероятност причината е, че пръстенът не отразява светлина заради състава си.

Вирни се горе