Oт днес влиза в сила Лисабонският договор

Oт днес влиза в сила Лисабонският договор

От днес влиза в сила Лисабонския договор за реформи, чиято цел е да направи ЕС по-ефективен, по-прозрачен и по-близък до неговите граждани. По този повод редица европейски лидери се събират на тържествена церемония в Лисабон, където преди 2 години бе подписан той.

Идеята, че Обединена Европа се нуждае от строги правила, ходи по мъките близо 10 години. Преди най-сетне да се материализира с днешна дата, се сблъска с три отрицателни референдума – в Холандия, Франция и Ирландия. И за да може все пак да се осъществи изостави редица ключови за европейското единство елементи – флага, химна и мотото на Обединена Европа са само час от тях. Нататък следва дълъг списък с изключения, които си извоюваха някои държави с аргумента, че не искат да губят независимостта си. Въпреки това от днес националните интереси отстъпват място на общоевропейските – решенията в редица области вече ще се вземат не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. Така никоя отделна държава няма да може да блокира с вето решенията, които са важни за останалите.

Единствената европейска институция, избрана пряко от гражданите – Европейският парламент, вече ще има думата за разпределението на евробюджета и за селскостопанската политика, която традиционно поглъща голяма част от него.

Парламентите ще могат да връщат за преразглеждане законодателни инициативи, които намират за спорни. А, ако съберат 1 млн. подписа, самите европейски граждани вече ще могат да прокарват законодателни действия или промени.

Страните-членки, които искат и могат да постигнат по-голяма политическа или икономическа интеграция, ще я осъществяват отделно от другите, по силата на самия Лисабонски договор, който позволява подобно засилено политическо сътрудничество между част от държавите. Това е т. нар Регламент за Европа на две или повече скорости.

Лисабонският договор създаде постовете на избраните неотдавна Президент и Външен министър на ЕС. Договорът увеличи и броят на евродепутатите, които от 736 ще станат 751. България също ще има един евродепутат повече – Светослав малинов от Синята коалиция.

Вирни се горе