"Нощта на музеите" се провежда от 2005г.

"Нощта на музеите" се провежда от 2005г.

Инициативата се провежда се от 2005 г. обикновено през третата събота на м. май, когато от залез до един часа след полунощ посещението на музеите е безплатно. Обхваща около 3000 музея в над 40 европейски страни. Инициативата е на Министерството на културата и комуникациите на Франция. Преминава под патронажа на Съвета на Европа паралелно с отбелязването на Международния ден на музеите – 18 май.

С “рицарски дуели” започва Нощта на музеите в Националния военноисторически музей на 14 май от 18.00 часа. Школата за средновековна фехтовка “MOTUS” ще демонстрира умения във фехтовката с мечове. Оръжието и облеклото са реплики по запазени исторически извори от XII – XVI-и век. Техниката на фехтоване е създадена на основата на фехтовални трактати от периода 1275-1570 г. От 19.00 часа е концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Популярни песни и военни маршове ще прозвучат в изпълнение на квартет “Армейска песен”. В концерта ще участват Емилия Валенти, Станислава Димитрова,Илиян Недев и други.

До полунощ ще бъдат отворени за публиката постоянната експозиция, която разказва за българската войска от древността до наши дни, и единствените у нас колекционни зали с оръжие, униформи, български отличия и отличия на държавниците ни.

Вирни се горе