На тази дата са задържани българските медици в Либия

На тази дата са задържани българските медици в Либия

На 9 февруари 1999 г. са арестувани 23-ма българи, работещи в Либия, по-късно 17 от тях са освободени, задържани остават пет български медицински сестри и двама лекари – Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и палестинския лекар д-р Ашраф Ал Хаджудж от педиатричната болница в Бенгази.

Те са обвинени в умишлено заразяване със СПИН на 393 либийски деца в детската болница в Бенгази и в заговор срещу Джамахирията. По тези обвинения либийското законодателство предвижда смъртна присъда. Срещу българските медици са повдигнати и други обвинения, сред които са: прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол.

Обвиненията срещу българите официално са повдигнати едва на 7 февруари 2000 г. Според обвинителния акт Кристияна Вълчева и Нася Ненова са направили самопризнания, които според Наказателния кодекс на Либия са достатъчно доказателство за вината на всички подсъдими за умишленото заразяване на 393 деца със СПИН.

Заведено е и дело срещу 9 либийски офицери и 1 либийски лекар, които са обвинени в упражняване на насилие срещу българските медици по време на предварителното производство по случая. Делото е заведено от либийската прокуратура съгласно доказателства, представени през 2002 г. пред Обвинителната камара в Бенгази.

На 25 декември 2005 г. Върховният касационен съд на Либия отменя смъртните присъди на петте българки и палестинския лекар и връща делото за преразглеждане на Наказателния съд в Бенгази.

На 21 януари 2006 г. в Триполи официално е създаден Международен фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН либийски деца. В създаването на фонда участват представители на ЕС, САЩ, асоциации от България и Либия. На същата дата е предявено и искане либийските деца, заразени с вируса на СПИН посредством преливане на заразена кръв, да бъдат лекувани със средствата събрани от фонд, приносители към който са България и ЕС.

На 24 юли 2007 г. българските медицински сестри, палестинският лекар Ашраф, който е вече с българско гражданство, и доктор Здравко Георгиев се завръщат в България. Последните и решаващи преговори за приключване на осемгодишния спор се осъществяват от Сесилия Саркози, тогава все още съпруга на президента на Франция – Никола Саркози и емира на Катар – шейх Хамад бен Халифа Ал-Тани.

Френски правителствен самолет каца в 9 часа и 25 минути българско време на 24 юли 2007 г. на летище София.

Бившите затворници на Джамахирията и техните придружители са тържествено посрещнати от близките на осъдените медицински работници, български граждани и представители на българското правителство. С държавен указ президентът на Република България Георги Първанов, воден от убеждението си за тяхната невинност, ги помилва още на летището.

Вирни се горе