Либия на прага на гражданска война

Либия на прага на гражданска война

Сейф ал Ислам, синът на либийския лидер Муамар Кадафи, предупреди, че страната е на прага на гражданска война, която може да унищожи петролните й богатства, съобщиха световните агенции.

В обръщение по националната телевизия тази нощ Сейф ал Ислам призна, че либийската армия е допуснала грешки по време на протестните акции на опозицията, защото не е била подготвена да се бори срещу демонстранти.

Той обаче окачестви като преувеличени твърденията за стотици загинали по време на протестите, като увери, че от началото на безредиците в Бенгази са убити 84 души, а в Байда – 14.

Медиите съобщават неверни данни, каза Сейф ал Ислам.

По същото време, когато синът на Кадафи говореше по телевизията, правозащитната организация “Хюман райтс уоч” (HRW.org) оповести най-новите данни за броя на жертвите през последните четири дни – най-малко 233 загинали, съобщи Ройтерс.Сейф ал Ислам заяви, че в Либия цари хаос,

а сепаратистки движения, действащи от чужбина, заплашват националното единство.

Според него има “заговор срещу страната”, която се основава на племенните връзки и рискува да бъде разделена на няколко малки държави и да бъде върната десетилетия назад в развитието си.

Сейф ал Ислам каза още, че днес ще се проведе среща с народа, за да се обсъди “ясен” план за реформи.

Ако не се разберем днес за реформите, няма да оплакваме 84 загинали, а хиляди, предупреди обаче той.

В обръщението си синът на Кадафи обеща въвеждане на демократични реформи, увеличаване на заплатите и промяна на редица закони, включително за медиите.

Той призова за свобода на печата, започване на диалог с опозицията и създаване на комисия за разработване на конституция на страната.

Обещанието му бе, че още днес парламентът на страната ще се събере, за да обсъди дневния ред на политическите и икономическите реформи.

Това, което стана в Бенгази, може да стане заплаха за сигурността на страната, заяви още той.

По думите му зад събитията в град Байда стоят ислямистки групировки, които “вече са обявили за създаването там на ислямско емирство”.

Синът на Кадафи обяви, че насилието в страната било предизвикано от “наети от бизнесмени арабски и африкански наемници”.

Сейф ал Ислам увери, че баща му се намира в Либия,

армията го подкрепя като “лидер на битката в Триполи” и ще възстанови реда в страната “на всяка цена”.

Ще се бием до последната минута, до последния куршум, подчерта той.

По-рано телевизия “Ал Арабия” бе съобщила, позовавайки се на представители на опозицията, че Муамар Кадафи е избягал във Венецуела или Бразилия

Вирни се горе