Горещото лято свършва през 2012-а

Горещото лято свършва през 2012-а

Аномалиите в климата накараха учените от БАН да търсят обяснение на катаклизмите. На фона на прогнозите за края на света през 2012 г. учени вещаят, че ни чака нов ледников период, пише в. "Стандарт",цитиран от Dir.bg..

След 2012 година започва захлаждане на климата в България, казва пред медията старши научен сътрудник д-р Борис Комитов от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория Рожен към БАН. Според него, след три години лятото вече ще бъде с пролетни температури – под 30 градуса. “Очакват ни хладни и дъждовни летни месеци. Сезонът ще се скъси и ще бъде само два месеца – юли и август”, обяснява д-р Комитов.

Ученият прогнозира продължителни и студени зими. И това може да продължи няколко десетилетия, разказва той. Обяснението е, че на всеки 200 години Слънцето влиза в така наречения свръхвекови слънчев минимум – то топли по-малко и времето става по-студено. И точно сега трябва да сме в очакване на това нормално явление, казва д-р Комитов.

От Института по метеорология и хидрология също признават за зачестяване на температурни аномалии. Такива е имало и в предишни години, но това, което е повишено, е честотата на екстремните явления, заявява зам.-председателят на Националния институт по метеорология и хидрология доц. Валери Спиридонов. 300% повече дъжд в сравнение с нормалното е валял миналия юли, обяснява той.

От БАН прогнозираха температурни рекорди в края на август. Очаква се живакът да покаже 40 градуса. Спиридонов е категоричен, че у нас няма опасност от адските жеги, които убиват в Русия, защото България попада на средата между дъждовете и пека.

Вирни се горе