Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

На този ден през 1882 г. немският бактериолог Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. Отбелязва се от 1996 г. с решение на Световната здравна организация – специализирана организация на ООН.

Една трета от населението на Земята е заразена с туберкулоза, при което на всеки 20 секунди от това заболяване умира един човек, се казва в изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и доклад на Световната здравна организация по случай Световния ден за борба с туберкулозата, предаде РИА Новости.

“Предприеманите по целия свят мерки за борба с туберкулозата дават резултати. Днес мащабите на тази епидемия продължават да намаляват, но това става много бавно: в света както и преди на всеки 20 секунди от туберкулоза умира един човек. Милиони хора се подлагат на лечение благодарение на координираните национални усилия, но за милиони хора както и преди то е недостъпно”, отбеляза Бан.

При това, по думите на генералния секретар на ООН, броят на болните от туберкулоза ще се увеличава, ако не бъдат предприети оперативни действия за борба с тази епидемия.

Вирни се горе