Запорираха сметките и на община Рудозем

Запорираха сметките и на община Рудозем

Поради неизплатен дълг към фирма „Иса 2000″, който към момента възлиза на близо 200 000лв. сметките на общината са запорирани от близо 4 седмици. Тази сума непрекъснато расте заради нарастващата лихва по задължението.

Запорираните сметки на общината могат да бъдат проблем за издръжката на детските градини – изплащането на храната и горивата им.

До тук се стигна след като фирма „Иса 2000″ осъди общината за прекратени договорни отношения за колектора Чепинци – Рудозем.

Община Рудозем не е единствената със запор над сметките. Такива са над 40 общини в България.

„Това е поредната община и аз очаквам към нова година, с изключение на 1-2 общини всичките да бъдат със запорирани сметки”, заяви кметът Николай Бояджиев.Той обясни, че още преди да запорират сметките е написал писмо до Менда Стоянова, Любен Татарски и съответно до Бюджетната комисия и на комисията на местно самоуправление, като изложил становище, че това ще бъде некоректен начин за борба с местното самоуправление, което ще се използва и по време на кампанията за изборите през есента. „По много странен начин, независимо от това, че в конституцията всички видове собственост са равни, общинската собственост и държавната просто се разделят”, каза кметът и посочи, че в закона никъде не се сочи, че държавата би могла да бъде подложена на същите атаки, както общините. Заяви, че общините отделно от това имат огромни задължения вътре, помежду си, които са се натрупали от предишното правителство, а това правителство не поема ангажименти. „Хубавото е, че не се блокират капиталовите бюджетните средства, а само собствените приходи,при тях това почти нищо не означава, тъй като едва 5% от бюджета представлява собствени средства. По думите му в община Рудозем всеки си получава заплатата и те не са подложени на съмнение, защото се осигуряват от бюджета, т.нар. целеви средства, които получават чрез републиканския бюджет и те не могат да бъдат запорирани. Това не представлява опасност за блокиране на бюджета като цяло, но представлява голяма опасност относно инвестиционната програма на общината като цяло, евентуално ако има собствени средства, които да бъдат насочени към дадена инвестиция и това представлява сериозна опасност. „Специално за община Рудозем това не е опасно, защото предишните продадоха абсолютно всичко, ние нямаме приватизационна програма. В национален мащаб това е един изключително сериозен проблем”, посочи кметът. Той обясни, че сметките са блокирани от строителната фирма „Иса – 2000” за един проект, който и до момента не го е представил. „Той ме съди за това, че съм му спрял обекта, а аз го съдя за това, че не ми е представил проекта. Той ми дължи една сума от 200 хиляди, аз му дължа една сума от 190 000 лв., имаме да си дължим, сега и аз му блокирам сметките и цирка е пълен”, каза Бояджиев.

Вирни се горе