Започна строителството на Център за деца с увреждания от семеен тип

Започна строителството на Център  за деца с увреждания от семеен тип

Социалната придобивка се изгражда по проект „Подай ръка”, който се реализира от община Смолян и е финансиран изцяло по ОП „Регионално развитие 2007-2013”

Започна строителството на Центъра за деца и младежи с увреждания от семен тип, оповести на пресконференция зам.-кметът Марин Захариев. Социалната придобивка се изгражда по проект „Подай ръка”, който се реализира от община Смолян и е финансиран изцяло по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” .

Стойността на проекта е 820 991,47 лева, посочи Захариев. Сградата се строи на терен общинска собственост в квартал Устово. Бъдещият център ще се посещава от 14 деца с увреждания от 3 до 18 години. Сградата е проектирана според изискванията и нуждите за тези деца, за да може те да имат достъп до всички помещения в нея. По проект са предвидени стаи за почивка, занимални, трапезария, стаи за игри , санитарни възли и интернет . Строителството е започнало на 20 март т.г. и трябва да приключи до края на август. Самият проект трябва да приключи на 16 февруари 2014 г.

Реализацията на проекта е нова форма на комплексна услуга за деца от 3 до 18-годишна възраст, която гарантира тяхното пълноценно физическо, емоционално и познавателно развитие и най-вече равен достъп и шанс за социална адаптация, коментира и гл.експерт „Здравеопазване и социални дейности” в община Смолян Любка Бадева. По данни на Съюза на инвалидите в нашата община децата с увреждания са 100.

След изграждането на центъра чрез лекари ще се прецени кои от тях ще ползват услугите на социалната придобивка. След приключването на този проект, община Смолян ще кандидатства отново с проект по същата програма , за да се осигурят средства за развитието и функционирането на центъра. За обслужването и обучението на настанените 14 деца ще бъдат назначени 12 души. Сред тях ще има социални работници, възпитатели, психолози, които ще се занимават с децата и с конкретните им потребности.

Общата цел на проекта е да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид услуги в общността, които да заменят институционалната грижа.

Децата, отделени от своите семейства, са от най-уязвимите групи в обществото. Към март 2013 г. в Дом за деца лишени от родителска грижа /ДДЛРГ/ с. Широка лъка са настанени 43 деца – 21 на постоянна грижа и 22 ползват услугата “седмична грижа”.

Анализът на настаняванията показва, че по-голямата част от децата са настанени поради бедност на семейството, липса на жилище и доходи при родителите, а има и такива, които не се грижат за тях. Реинтеграцията на детето в семейството изисква развитие на мерки и услуги в общността, развиване на родителски капацитет, подкрепа на нуждаещи се семейства за осигуряване на жилище, посредничество и активна подкрепа за включване на пазара на труда и др.

Вирни се горе