Зам.-кметът Захариев: Има риск общината да изпадне в абсолютна неплатежоспособност

Зам.-кметът Захариев: Има риск общината да изпадне в абсолютна неплатежоспособност

„Има реален риск общината да изпадне в абсолютна неплатежоспособност". Това каза на брифинг днес зам.-кметът на община Смолян – Марин Захариев.

Според него причините за това са няколко. Една от тях е задълбочаващата се безработицата в региона. Тревожен е фактът, че Програмите за временната заетост са спрени, посочи Захариев. До сега по тях в общината са били наети около 950 човека. Половината са съкратени поради липсата на нови програми, а останалата част от наетите лица ще бъдат съкратени през септември. Той подчерта, че тези програми, освен че осигуряват заетост, са и много полезни за кметствата във всички населени места.

Друг тревожен момент е наложените финансови корекции по проекти от времето на управлението на Дора Янкова. Те са свързани с груби нарушения, дискриминация и т.н., съобщи Захариев. До момента от такива корекции е наложено на общината да плати над 800 000 лв. 

Обезпокоителен е и факта, че няма нови проекти за инфраструктура, каза Марин Захариев. На срещата с медиите стана още ясно, че общината е спечелила дело срещу фирма „Виастройинжинеринг“. Фирмата е претендирала за плащане на индексации по договор за проект по времето на управление на Дора Янкова.

„Ние отказахме да плащаме такива разходи и имаме намерение да заведем дела за неоснователно обогатяване за такива индексации",каза Захариев. Дотук такива индексации са плащани избирателно на 6 – 7 фирми. Общата им стойност е над половин милион лева.

Вирни се горе