"ВиК Смолян" поднови търг за 46 млн. лв. със срок до края на май

 "ВиК Смолян" поднови търг за 46 млн. лв. със срок до края на май

Дружеството вече прекрати две обществени поръчки заради собствени грешки и пропуски в документацията

“ВиК Смолян” успя бързо да се организира и да поднови обществена поръчка за 46 млн. лв., след като се наложи рязко да я прекрати. Държавното дружество има грешки и във втори голям търг, а е важно те да не се бавят твърде много, за да не се рискува загуба на средства от европрограма “Околна среда” (ОПОС), пише Капитал.

Крайният срок за подаване на оферти в поръчката за реконструкция и изграждане на ВиК мрежи и главен колектор е 29 май.

Общият размер на инвестицията в смолянското ВиК е 91.3 млн. лв., а ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер от 68.2 млн. лв.

Както и при предишния път, поръчката е разделена на две обособени позиции, като кандидатите могат да участват и за двете – тоест е възможно тук да има жив интерес от големи строители, защото това е от по-скъпите търгове.

Едната позиция е за реконструкция и доизграждане на ВиК мрежа, като новите водопроводи са над 7.5 км на дължина, а новата канализация – 8.8 км. Прогнозната й стойност е 31.2 млн. лв. без ДДС.

Втората позиция е на половината цена – 15.3 млн. лв., и е за реконструкция на главен градски събирателен колектор.

И по двете обособени позиции основният критерий е “концепция за изпълнение” с тежест 65% – сравнително субективен фактор при оценка на офертите в обществените поръчки. Другият показател е цената.

По план със завършването на проекта от подобрено пречистване на отпадъчните води ще се ползват допълнително 30 хил. жители.

През февруари дружеството обяви търга, но още в средата на март го прекрати. Причината: възложителят е публикувал проект за друг обект в документацията. Тъй като отстраняването на грешката щеше да доведе до съществено изменение на поръчката, е трябвало процедурата да се обяви изцяло наново. На 9 април обаче търгът е бил рестартиран.

Друг търг – за малко над 22 млн. лв. без ДДС, отново за изграждане и реконструкция на ВиК мрежата в града, е бил прекратен в средата на март. Поръчката беше обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от “Артстрой”, като регулаторът прие жалбата на фирмата. Тя обяви, че “ВиК – Смолян” отново е допуснало грешки в обявлението на търга. Въпреки възможността ВиК дружеството да обжалва и във Върховния административен съд, то е прекратило и вероятно трябва скоро да поднови търга.

Вирни се горе