Възстановиха Турчин мост в Неделино

Възстановиха Турчин мост в Неделино

Турчи мост е една от реликвите на Неделино. Свързан с петвековното робство, мостът е неоспоримо свидетелство за насилственото помохамеданчване  на населението от поречието на р. Неделинска и  налагането на исляма с огън и меч. Той е част от биографията на града, траен белег, останал завинаги в аналите на историята,съобщиха от общината.

Изхождайки от тази негова роля и от силата на неговото въздействие върху младите и въобще върху непредубедените хора, общинската администрация и кметът на града Стоян Беширов го включиха още през миналата година в Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси“. Реставрацията е извършена от участниците в курса  за обучение на планински водачи и спасители при бедствия и аварии по време на тяхната практика. Средствата за възстановяването са осигурени от община Неделино.

По предложение  на Църковното настоятелство при храм „Света Неделя“  и подкрепата от страна на общинската администрация в момента се обсъжда идея да бъде построен параклис край  моста за поклонение пред мъчениците, погиналите за род и вяра. Турчи мост е част от екопътеката, която води към пещерата „Годумова дупка“.

Вирни се горе