В село Брезе заби камбана

 В село Брезе заби камбана

„Това е велика духовна радост“, определи Пловдивски митрополит Николай. Негово Високопреосвещенство в Неделя на Всички светии /14 юни/ освети новопостроения храм в девинското село Брезе. В неговата многолетна история за първи път просторът се озвучи от камбанен звън.

Това е исторически и щастлив ден за нашата богоспасяема Пловдивска епархия, голяма утеха, защото храмът е сърцето на един град, на едно село, обяви митрополит Николай пред множеството на празника – жители на селото, гости от Девин и съседните села, официални лица.

След като отслужи св. Литургия и Чинопоследованието за освещаване на храм „Св. Йоан Предтеча“ той се обърна към развълнувания народ със слово, в което свърза библейските истини със съграждането на този храм с много средства, с труд, с молитви и морална подкрепа на много хора. То бе и важно послание за днешния ден и бъдещето на Православието.

„Нали всички тук сме убедени, каза той, че ония, които са построили този храм, не са просто хора, които са имали някакви пари и са искали някъде да ги вложат. Тия хора са вложили душите си, защото от всичко най-трудно се строи храм Божи. Лесно се строят казина, дискотеки, ресторанти, бензиностанции, банки още по-лесно. А храм – трудно. И основната трудност идва от врага на човешкото спасение – дявола, който пречи, не желае спасението на човеците, който един път отишъл завинаги в ада, иска и ние да сме там. Но, велик е Бог. Той иска друго. Бог иска всички човеци да достигнат до познанието на истината и да се спасят. А храмът е място за тази духовна просвета, защото всяка неделя, на всеки празник в храма се чете откъс от Апостолското четиво или от Светото евангелие, което свещенослужителят разяснява на паството си. Няма друг такъв университет, такава академия, такова учебно заведение или философска школа, която да ни дадат такова знание. Това не е обикновено знание. Това е Богопознание.“

Господ Иисус Христос съгради не църквата от камъни, а църквата от човешки души. Това е велико здание на Божието домостроителство, на което крайъгълният камък е сам Господ Иисус Христос. „Възлюбени, продължи митрополит Николай, храмът има голямо значение. Вие знаете, че първата божествена Литургия е извършена на Велики Четвъртък в Йерусалим и там присъстваха само апостоли. И Юда беше там преди да стане предател. Господ със сигурност знаеше кой ще го предаде, но не го изгони от Тайната вечеря. Не го лиши от първата Литургия, даже му даде да яде от хляба и да пие от Чашата с вино заедно с другите апостоли. Ей така, Господ търпи и нас всички ни и не ни е изгонил от любовта си, защото е безгранична. Проявление на тази любов е и този храм, съграден с много труд и любов.“

Заедно с митрополит Николай от Пловдив пристигнаха и духовници от Митрополията, митрополитският хор „Св. апостол Ерм“, екип на Пловдивската православна телевизия, митрополитският фотограф. От смолянска страна бяха архиерейският наместник архимандрит Висарион заедно с духовници и обслужващия храма отец Тодор Веселинов от Девин. Този духовно тържествен ден – седмица след отпразнуването на рождения ден на Църквата – Петдесетница, трябва да се увековечи не само за селото, а и за историята на Родопа планина. Тук бяха депутатите д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, кметовете на Смолян Николай Мелемов, на Девин Здравко Иванов, на Кричим Атанас Калчев, на Широка лъка Васил Седянков и др. А също и бригадният генерал Сертов от Пловдив, свързан със селото, командирът на 101-и Алпийски полк в Смолян полковник Димитър Кацаров, строителният предприемач Спиро Чавдаров, със заслуги към храма, и др.

Областният управител Недялко Славов отправи поздрав с думите: „Щастлив съм, че лично споделих радостта от днешния празничен ден, паметен ден, защото тук, в сърцето на Родопа, едно свято намерение се увенча с успех с благословията Божия и с много вяра на всички, които дадоха пренос, за да съградят този храм. Той ще бъде упование на всички, които ще влизат в него в трудни моменти. Нека бъде храмът, в който те да споделяти радостта от своите постижения, да черпят надежда.“ Той благодари на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, че неговото присъствие, неговите молитвите и благословията придадоха допълнителна тържественост и подчертаха значимостта на това свято дело – символ на вярата на местните хора, на дарителите и настоятелите.

Кметът на селото Румен Билянов почти през сълзи сподели: “Вълнението ми е голямо… Говори сърцето…Благодаря на всички… на всички“.

Един силен духовен празник в село Брезе, който ще се запомни!

Вирни се горе