В Мадан отбелязаха подобаващо Деня на родилната помощ

В Мадан отбелязаха подобаващо Деня на родилната помощ

Бабинден е един от празниците, който се отбелязва с особена почит в Мадан. За поредна година доктори, акушерки и персонал от АГО отделение в МБАЛ „Проф. Д-р. Чилов”, представители на Общинска администрация, НЧ „Иван Вазов-1999” град Мадан , Общински съвет на БЧК и много общественици отбелязаха подобаващо днес – Деня на родилната помощ. Този ден / по стар стил/ е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите” – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували” на родилките.

Специални поздравления и благопожелания бяха отправени към всички празнуващи от името на кмета на общината Фахри Молайсенов, Д-р Костадинова и Управителят на лечебното заведение – д-р Хаджиев. За първото бебе на 2017 – Сами Мутенов и последното бебе на 2017, които се оказаха 2 – Денислав Ушев и Калоян Руженов, родени на 13.11.2017г. от Общината бяха подсигурили и подаръци. Подаръци имаше и за близнаците – Марио и Моника, които се родиха по естествен път по средата миналата година. Наградени бяха и две баби – Зюмбюла Шишкова, която през изминалата година става два пъти баба и Мария Губерова, която пък за първи път стана истинска баба.

Всички присъстващите бяха поздравени и с изпълненията на талантливите самодейки към НЧ „Иван Вазов-1999”, с ръководител Бистра Панджилова. Веселието продължи с много настроение, песни и танци.

Припомняме Ви, че 2017 беше и годината , през която детско отделение и гинекологичното в общинската болницата придобиха нов и модерен вид. След направения ремонт, отделенията придобиха напълно всички необходими съвременни условия за престоя на пациентите. Изграден бе и специален детски център, а скучните стаи бяха изпъстрени в различни цветове за уют на най-малките пациенти. Със средства от общинския бюджет бе ремонтиран и обновен операционня блок и родилния сектор. Подновена бе и по-голямата част от легловата база и оборудването на стаите с нови шкафчета и различни консумативи.

Вирни се горе