В Бръщен почетоха паметта на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев

В Бръщен почетоха паметта на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев

Вчера бе отбелязана шестдесет и шестата годишнина от подвига на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев. Те загинаха в престрелка с бандитска група на 1 юли 1953 г. в близост до с. Бръщен.

Церемонията започна в 11:00 ч. от площада на с. Бръщен. След като се събраха всички участници в похода до местността „Ваклинова чука” точно в 11 часа потеглиха към мястото. Венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча на лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър. Местността Ваклинова чука отстои на около 2 км от с.Бръщен източна посока.

Венци и цветя бяха поднесени и на паметните плочи на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев до Римския мост на Доспат дере.

Присъстваха офицери, сержанти и войници от цялата страна, служили в Гранични войски, представители на Гранична полиция от РДГП Смолян и ГПУ Доспат и др.

Литературна програма изнесоха деца от с. Бръщен, по инициатива на читалището.

Тазгодишните тържества бяха проведени с любезното съдействие на кметовете на Доспат, Бръщен и Ваклиново, както и на регионалните структури на Гранична полиция.

Сред поздравителните адреси беше и адрес от Кмета на Община Доспат инж. Елин Радев, поднесен чрез секретаря на Общината инж. Веселин Калфов. „Подвигът на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев е достоен за уважение и преклонение“ се посочва в адреса на Кмета на Община Доспат Елин Радев.

Честването на двамата граничари беше подновено през 2010 г. по инициатива на Интернет форум „Граничарите на България”.

Участниците във Форум,,Граничарите на България” са доброволна, неформална общност на войници, сержанти и офицери служили в редовете на Гранични Войски и Гранична Полиция. Сред тях има и служители които все още носят служба по охрана на границите на република България, пише Вестник на община Доспат.

Вирни се горе