Училище от Община Девин се включи в европейски проект по Еразъм +

Училище от Община Девин се включи в европейски проект по Еразъм +

ОУ “ Пейо Яворов” с. Гьоврен създаде Професионална учебна общност в партньорство със „Заедно в час“, МОН и НБУ

Единственото училище от Смолянска област, което се включи в големия европейски проект FIERST – From Inclusive Education to Real Scale Transfer, съфинансиран от Еразъм +, осъществяван от фондация „Заедно в час“ в партньорство с МОН и Нов български университет, е ОУ „ Пейо Яворов“ с. Гьоврен, общ. Девин, обл. Смолян. 140 учители от 18 училища в цялата страна работиха за развиване на умения на 21 век сред учениците и създадоха учебни общности в своите училища, които да подкрепят професионалното им развитие и екипната работа. По време на онлайн конференция на 22 юни 2020 г. училищата бенефициенти ще споделят своя опит от участието си в проекта и добрите практики, ще обсъдят как могат те да бъдат по-широко приложени в образователната система.

В консорциума, воден от „Заедно в час“, участват общо 7 партньори от България, Естония, Румъния, Великобритания и Швеция. В продължение на една учебна година училищните екипи са се обучавали по теми като развиване на професионални общности и стратегии за изграждане на умения на 21 век у учениците. Всяко училище е имало за задача да избере едно умение, върху създаването на което да работи с децата през цялата година, а на конференцията ще сподели резултатите с широка група колеги и експерти. Всички 9 педагогически специалисти участват в проекта. На онлайн срещата екипът на училището ще представи постер с фокус върху функционирането на общността и защо е важно да има ПУО в училището.

„Личната цел на екипа е да представи на предстоящата конференция на 22 юни своя опит в създаването на професионална общност и сподели за смелата крачка в развиването на едно от ключовите умения на 21 век- Работа в екип”, споделя лидерът на ПУО в училището Ася Имамска.

„Умението работа в екип е сред уменията, които улесняват учителя в класната стая, защото учениците се учат в слети паралелки. Развиването на умение за сътрудничество и споделяне у учениците преобразява атмосферата на класната стая и качествено променя ролята на учителя по време на час.” Обучителите от проекта FIERST са възпитаници на програмата на “Заедно в час”, натрупали опит както като учители, така и като експерти в различни организации в сферата на образованието

Вирни се горе