„Център за предоставяне на услуги в домашна среда” създават в община Рудозем

„Център за предоставяне на услуги в домашна среда” създават в община Рудозем

На 12.12.2012г. в гр.София беше подписан Договор за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.1.04-0063-C0001 за изпълнение на проект „Помощ за достоен живот чрез създаване на Център за услуги в домашна среда“ между договарящият орган на ОПРЧР – Агенция за социално подпомагане и Община Рудозем представлявана от Румен Венциславов Пехливанов Кмет на Община Рудозем.

Стойността на проекта е за сумата от 207 111.51 лв. Общата цел на проекта е да се създаде нов модел за осигуряване на услуги в домашна среда за хора, които са в частична или пълна невъзможност да се самообслужват, а специфичните му цели са: да бъде създаден „Център за предоставяне на услуги в домашна среда”; да бъдат предоставени почасови социални услуги на хора в неравностойно положение; да се създадат нови работни места, за безработни лица от Общината. Чрез създаването на „Център за услуги в домашна среда”, ще се създаде заетост на 28 безработни лица. Те от своя страна ще обслужват и подпомагат 50 лица с частична или пълна невъзможност за самообслужване. Предмета на дейност на „Центъра за услуги в домашна среда“ ще бъде предоставяне на услуги в общността по изцяло иновативен начин. Дейностите спомагат за социалното включване на лица от рискови групи, за подпомагане на комунално-битовите дейности и лична помощ.

Целевата група по проекта са лица с частична или пълна невъзможност за самообслужване, в т.ч деца и възрастни хора, както и дълготрайно безработни. Подборът на кандидатите за потребители на различните видове услуги се извършва съгласно разпоредбите на българското антидискриминационно законодателство и условията на настоящият проект. Процедурата по подбор включва извършване на първоначална и последваща „оценка на потребностите”. Първоначалната оценка се прави от служител/и на Дирекция „Социално подпомагане”, а последващите оценки (на всеки 3 месеца) ще се правят от Социален работник, служител на Центъра за услуги в домашна среда. Подборът ще се прави на база подадените документи, удостоверяващи физическото или менталното състояние на кандидата.

Вирни се горе