Свалиха Кръстанов, Данчо Киряков е новият председател на ОбС-Смолян

Свалиха Кръстанов, Данчо Киряков е новият председател на ОбС-Смолян

Първо в SmolyanNews.com

Данчо Киряков от ГЕРБ е новият председател на Общински съвет в Смолян

Смениха председателя на Общински съвет в Смолян. Това стана на днешното редовно заседание на местния парламент. По предложение на Групата общински съветници от ГЕРБ, за първа точка от дневния ред бе предложена смяна на председателя на ОбС-Смолян Димитър Кръстанов. С 15 гласа „за” предложението бе прието. Да ръководи временно заседанието бе избран адвокат Петър Мирчев, ГЕРБ.

Мотивите ни най-общо са системно несправяне със задълженията му като председател на ОбС, обобщи председателят на групата съветници на ГЕРБ Ангел Безергянов. И още, че досегашният председател е изразявал политическите си пристрастия, неправилно е прилагал Закона за местното самоуправление, незачитане на Правилника на Закона и др. Според групата общински съветници от ГЕРБ, Димитър Кръстанов не успя да бъде обединителна фигура.

Според предходния председател на ОбС Филип Топов мотивите за отстраняване на Кръстанов са неправилни и тенденциозни и зададе въпросът: Кому е нужно това?

Досегашният председател на местния парламент инж.Димитър Кръстанов посочи,че мотивите са неоснователни и безпочвени. Той заяви в залата,че може да е допускал грешки, но те в никакъв случай не са тенденциозни.

След дебати и обсъждания единственото предложение за нов председател на Общинския съвет бе бившият кмет на Смолян Данчо Киряков. От 24 съветници в залата, 17 гласуваха “За” неговата кандидатура, празните пликове бяха 7. Така новият председател на местния парламент е инж. Данчо Киряков.

Киряков благодари на общинските съветници от ГЕРБ за номинацията и гласуваното му доверие. Новоизбраният председател на ОбС заяви, че се надява на ползотворна работа в местния парламент в полза на всички, които са ни гласували доверие.

Данчо Киряков е роден през 1961 г. Завършил е „Технология на машиностроенето” и по специалност е машинен инженер. Работил е като мениджър в сферата на производствената дейност на високо-технологични продукти. През 1999 г. е избран за кмет на община Смолян. Има частен бизнес. От 2011 година е общински съветник от ГЕРБ в Смолян.

Данчо Киряков е третият председател на ОбС -Смолян от началото на мандата.

Вирни се горе