Строят нови 36 жилища за бедни и уязвими хора

Строят нови 36 жилища за бедни и уязвими хора

Община Смолян ще започне изграждането на 36 нови жилища за бедни и уязвими хора през следващата година. Това стана ясно на пресконференция с общинското ръководство. Новата жилищна сграда ще бъде построена в района на Професионалната гимназия по икономика в областния град, като предварителните планове предвиждат построяването на 5-етажен блок. От ръководството се надяват с изграждането на новите жилища да бъде решен изцяло битовият проблем на хората в нужда. Приключва подготовката на проект за Планетариума, който е доста мащабен и е на стойност около 3 млн. лв., като основната част от финансирането ще е безвъзмездна помощ от ОП „Региони в растеж“. Зам.-кметът Захариев обяви, че за саниране през следващата година са одобрени 12 многофамилни жилищни сгради, като предстои обследване и обявяване на процедура.

На срещата с медиите стана още ясно, че община Смолян е подписала договор за изграждане на Дневен център за възрастни хора с деменция, за нуждите на който ще бъде преустроен бившият Тубдиспансер, съобщи секретарят Момчил Николов. От услугите на новото социално звено ще могат да се възползват семействата, в които има възрастни хора с проблеми. „Хората, които се грижат в момента за тях, ще могат да ги оставят там през деня, да ходят на работа и съответно вечерта да си ги прибират“, поясни Николов. Той обяви още, че на домовете за хора с психични разстройства в Петково и Ровина са направени три проверки от Хелзинския комитет, Омбудсмана и Агенцията „Социално подпомагане”. Констатирани са били дребни пропуски, но становището на проверяващите е, че това са едни от най-добрите домове в страната.

Кметът Мелемов съобщи още, че голям проблем са гробищните паркове в областния град. Гробището в кв.Райково ще бъде разширено,тъй като общината там е закупила земя и се проектира. В Смолян все още има свободни места, но там също планират да бъде закупена земя, за да може в бъдеще да се разшири парка. Проблем е обаче гробището в кв.Устово, където няма как да бъде разширено, коментира Мелемов и допълни, че ще се търсят други варианти.

Ръст на събирането на туристическия данък отчита администрацията, като от заложени 95 хил.лв. приходи от това перо за 2018 г., на този етап са събрани около 105 хил.лв, обяви пред медиите зам.-кметът Аръчкова. Високата събираемост е била вследствие на добрата работа с данъчните служби, както и с частните съдебни изпълнители, чрез които се събират дължимите суми. С тези постъпки е отпаднал и голяма част от проблема със събирането на налозите от чужденците, които имат собственост в курорта Пампорово.

Най-късно в средата на февруари община Смолян ще има нов Генерален план за организация на движението, съобщи инж. Цекова. Такъв има приет през 2013 г., като преди това не е съществувал подобен план. От общината са възложили на специалисти да направят оглед на улиците и там, където е възможно, да се въведе еднопосочно движение с цел безопасност и облекчаване на трафика в града. На този етап се обмислят подобни варианти на улиците „Грудьо войвода“, „Кольо Шишманов“ и известната като „Витошка“. Продължават и преговорите с МОН, за придобиване на сградата и площите около нея на бившето училище по туризъм в Смолян, което след опожаряване от години не се стопанисва. Идеята е в този район да се направи многоетажен паркинг за автомобили, като по този начин се облекчи сериозно проблема с паркирането на автомобилите в района на Стария център. Инж.Цекова посочи, че 150 разрешения за строеж на физически и юридически лица е издала местната администрация през годината. Голям интерес има към преместваемите обекти за каквито са издадени 30 разрешителни.

Вирни се горе