Стартират дейностите по подготовката на Плана за интегрирано развитие на Община Смолян

Стартират дейностите по подготовката на Плана за интегрирано развитие на Община Смолян

Община Смолян стартира дейностите по подготовката на План за интегрирано развитие на община (ПИРО) – Смолян, за периода 2021 – 2027 г. Подготовката му ще следва методическите указания изготвени, съгласно чл. 17, т. 9 от Закона за регионално развитие (ЗРР).

Във връзка с това основно изискване по отношение на ПИРО за периода 2021-2027 г. е прилагането на интегриран подход на развитие, т.е. подход на тясна координация на различните публични политики на базата на местните специфики. ПИРО се изработва за цялата територия на община Смолян, като могат да се определят зони за прилагане на интегриран подход за удовлетворяване на идентифицираните нужди и за подкрепа на потенциалите за развитие и на възможностите за коопериране със съседни общини.

Със своя заповед, Кметът на Община Смолян, определя работна група, която отговаря за подготовката, изготвянето и одобряването на плана. Работната група следва да провежда редовни заседания за вземане на решения, като в процеса на разработване на ПИРО следва да бъдат организирани минимум две заседания. Първото, в началото при процеса на планиране на конкретни дейности и събиране на изходни данни. Второто, в края при финализиран проект на документа за дискусия относно заложените мерки и проекти. Участниците в работната група следва да се включат в работните срещи на фокус групите, които ще се организират в следните тематични области: култура и образование; социални дейности и здравеопазване; младежта и спорта; туризъм; инфраструктура и комуникации; екология и опазване на околната среда; селско стопанство, рибно стопанство и преработка на земеделски и горски продукти; производители и преработватели; търговия и услуги;

Работната група, водена от заместник-кмета инж. Мариана Цекова и с участието и на секретаря на общината Момчил Николов проведе своето първо заседание на 25 септември т. г. Прие се програма-график за изработването на ПИРО и комуникационен план, в които се включват всички дейности, необходими за разработването на ПИРО. Община Смолян ще осигурява достъп до информация на всички заинтересовани страни и граждани относно работата на Работната група, както и целия процес по подготовка и одобряване на ПИРО. Това ще става чрез публикуване на протоколи, съобщения, анкети и др., на интернет страницата на Община Смолян www.smolyan.bg в специално създадената за целта секция, намираща се в горния десен ъгъл на екрана. Екипът на общината ще осигури прозрачност и информация относно очакваните резултати и ползите за местната общност като цяло, както и се надяваме да мотивираме обществеността за активно участие в процеса на подготовка и реализация на ПИРО.

Община Смолян обяви покана за подаване на заявления за участие на гражданите в процеса на подготовка на плана, като до момента са получени 15 заявления от активни граждани. Важно е заинтересованите страни да бъдат включени както на етапа на разработване и приемане на ПИРО, така и при реализацията на целите и приоритетите, заложени в плана. Надяваме се на едно ползотворно сътрудничество и активно участие на обществеността.

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе