Спират субсидиите за Община Смолян, предстоят съкращения!

Спират субсидиите за Община Смолян, предстоят съкращения!

Министерството на финансите спира субсидиите за Община Смолян. Това стана ясно снощи на общественото обсъждане на Бюджет 2018, който обаче ще претърпи сериозна трансформация. Финансовото министерство е стартирало процедура по прехващане на дължима сума по отпуснат и невъзстановен в срок безлихвен заем от централния бюджет. Кредитът е на стойност от 3 950 000 лв. и е трябвало да се върне към 1 декември.

„Общината е на път да изпадне в неплатежоспособност, тъй като общинските съветници не разрешиха да поискаме нов безлихвен заем, с който да препокрием този от миналата година. Освен това, съветниците не ни разрешават да вдигаме данъците и таксите, както и да продаваме имущество“, коментира зам.-кметът на общината Венера Аръчкова.

Смолянската общинска администрация трябва да възстанови към Министерството на финансите през настоящата година 2 925 500 лв., като за целта ще бъдат спрени и целевите субсидии за капиталови разходи, както и изравнителната субсидия от страна на държавата към общината, става ясно от писмо, подписано от министър Владислав Горанов на 2 януари. „Това означава, че включеният списък с капиталови разходи в Бюджет 2018 изцяло отпада, ще трябва да търсим и други начини за свиване на разходите, защото няма от къде да получим приходи, имайки предвид създалата се ситуация“, категорична бе Аръчкова. Тя допълни, че в спрените субсидии са включени и средствата за зимно поддържане. Най-вероятно ще бъдат сериозно орязани разходите за спортни дейности, култура, инфраструктурни ремонти, като ще се стигне и до съкращаване на служители от администрацията. „Единствено за детските градини няма да се намаляват разходите“, уточни Аръчкова.

През декември на два пъти кметът на Смолян Николай Мелемов внесе предложение в общинския съвет за вземане на нов безлихвен заем, но не успя да намери нужната подкрепа от старейшините.

Именно около това бе и основния дебат на общественото обсъждане, на което присъстваха общински съветници, служители на администрацията, кметове на населени места от общината и граждани.

Съветниците и ръководството на администрацията си прехвърляха взаимно топката у кой е вината за създалата се ситуация. Част от местните депутати упрекваха ръководството, че са внесли докладната в последния момент, въпреки че са знаели за нуждата от разглеждане на въпроса още в средата на лятото. От своя страна, зам.-кметът Аръчкова отговори, че се е работило по темата, като са провеждани консултации, срещи и е проведено обществено обсъждане за поемане на нов безлихвен заем още през септември, след което са предприети и мерки за внасянето на докладната в Общински съвет, като всички са били запознати с проблема и на комисии.

Водеха се и сериозни дебати около обществените поръчки, които възлага общината през последните години, като твърденията от страна на гражданите бяха, че при тях приоритет не е цената, а други компоненти като управление и оценка на риска, което товарило финансово данъкоплатците. В отговор, от ръководството на общината уточниха, че до този етап нямат една спряна обществена поръчка или открити нередности около тях и не можело да се твърди подобно нещо.

Постъпи и предложение за увеличаване на бюджета за култура, като желанието бе конкретно средствата да се предоставят на Галерията в града за закупуване на произведения на изкуството, с което да се обнови фонда.

Предстои обаче да се види новата финансова рамка, както и взетите мерки по съкращаване на разходи на кои сектори ще се отрази най-много.

Вирни се горе