Смолян ще се побратими с град от Казахстан, решиха посланик Избастин и кметът Мелемов

Смолян ще се побратими с град от Казахстан, решиха  посланик Избастин и кметът Мелемов

Кметът Николай Мелемов покани посланика на Казахстан Темиртай Избастин да бъде гост на Роженския събор, който ще се проведе от 17 до 19 юли т.г. Дипломатът прие поканата и обяви, че ако няма други ангажименти ще присъства на събора с удоволствие. Градоначалникът за втори път се среща с дипломата в Смолян. Двамата обсъдиха и перспективите за двустранните отношения в търговско-икономическата област, в областта на културата и образованието, сътрудничеството между двете страни, като се договориха Смолян да се побратими с град от Казахстан. Мелемов посочи, че освен контакти в сферата на културните и младежки дейности е добре бъдещото побратимяване да е от полза и за икономическото развитие на двата града. Дипломатът представи страната си като обяви, че в нея живеят 125 националности. Той представи и стратегията „Казахстан-2050", с която президентът цели да нареди страната сред 30-те най-развити страни в света. Тя включва и засилени чужди инвестиции, както и перспективи за сътрудничество между България и Казахстан.

Негово Превъзходителство информира кмета на Смолян за предстоящите на 26 април т.г. президентски избори в родината му , за обръщението на президента на Казахстан “Нурлъ жол – Път към бъдещето”, за предстоящото през 2017 година международно изложение ЕКСПО 2017. През 2015 г. в Казахстан се отбелязват 20-та годишнина на Конституцията на Казахстан, 20-та годишнина на Асамблеята на народа на Казахстан и 550-та годишнина Казахско ханство.

Посланик Избастин и кметът Мелемов откриха изложба от фотографии в община Смолян на тема „Съвременен Казахстан“ по случай 20 години Асамблея на народите на Казахстан . Проведе се и среща с представители на бизнеса, културни и образователни институции . Негово превъзходителство дари ценни книги на регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян, в това число и луксозно издание „Седемте чудеса на Казахстан”.

Вирни се горе