Празникът на смилянския фасул ще се проведе тази събота

 Празникът на смилянския фасул ще се проведе тази събота

Традиционният празник на смилянския фасул предстои на 19 октомври, съобщиха от кметството в Смилян. Около 50 тона е новата реколта от деликатесния сорт фасул, произведен в селищата по горното поречие на Арда според данни на Кредитната кооперация в Смилян. От тази година смилянски фасул се пласира и в известна марка хипермаркети в страната, уточняват от Кооперацията.

Конкурси за производител на фасул, за кулинарни изделия и пано от пъстрите бобени зърна са включени в програмата на празника. Очаква се гостите на фестивала да се присъединят към реденето на фасулчета на паното, с което Смилян ще кандидатства за вписване в книгата на Гинес. Близо 23 000 човека са участвали досега в лепенето на бобени зърна на рекордьорското пано, предаде БТА.

Реколтата от смилянски боб тази есен е добра, годината беше благоприятна, обяснява Сафидин Чикуртев, председател на Кредитната кооперация. Той прогнозира, че цената на боба ще остане на миналогодишните нива- около 7-8 лв. за шарения фасул, и 8-9 лв. за едрия сорт. Кооперацията е собственик на запазената марка на смилянския фасул, с която продукцията се защитава от опити за продажба на фалшификати. Производителите на смилянски боб вече имат възможност да пласират по-големи количества от продукцията си на една от известните вериги хипермаркети. В Смилян е създадена нова кооперация от земеделски производители, които ще се грижат за реализацията на пазара на основната за региона продукция- картофи и смилянски фасул.

Вирни се горе