Празникът на чевермето в Златоград започва на 3 май

 Празникът на чевермето в Златоград започва на 3 май

На 3 май започва поредицата от празнични дни за празника на златоградското чеверме. В петък ще бъде показано обредно приготвяне на живата вода за Гергьовден. А вечерта на централния градски площад ритуално ще бъде запален жив – див огън за прочистване на дома.

В събота на 4 май програмата ще продължи с автентично приготвяне на златоградското чеверме и традиционни златоградски ястия. В 11 часа тържествено ще бъде открит Празник на златоградското чеверме със 111 каба гайди. Концертната програма ще продължи с фолклорен концерт на Николина Чакардъкова, Николай Славеев, Росица Пейчева, оркестър „Пловдив“, с песните и танците на Ансамбъл „Загоре”, Фолклорна плетеница със самодейни състави от Златоград. Съботната вечер ще приключи с музикално-танцов спектакъл с популярни гръцки песни и танци.

В неделя, на 5 май ще има гайдарско надсвирване, „Надиграй ме в Златоград”, с участието на любителски танцови състави и народно веселие с оркестър „Орион”.

На 6 май Гергьовден от 9 часа в храм „Св. Георги Победоносец ще бъде отслужена Божествена света литургия. Празничната програма ще продължи с празничен хоровод с Оркестър „Орфей” и гост солиста Искра Макакова.

Организаторите и тази година призовават, че дрескода е народна носия.

Вирни се горе