Правосъдното министерство ще изгради нови седем стаи за разпит на деца

Правосъдното министерство ще изгради нови седем стаи за разпит на деца

Сини стаи за разпит на деца и медиация предвиждат законови промени на правосъдното министерство

Министерството на правосъдието ще изгради още седем “сини стаи” – за щадящо изслушване на деца и пострадали от насилие. България е част от проект с Швейцария за укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие.

Той предвижда обучение на магистрати за работа с деца и изграждане на специални помещения за щадящото им изслушване. Срокът на проекта бе удължен с една година като правосъдното министерство следва да изгради помещенията до 30 юли 2017 г.

Допълнително финансиране за изграждането им не е предвидено. Като новите дейности по проекта ще се извършат със спестени пари по него.

Първата синя стая в страната бе открита на 11 април 2016 г. във Варна. До края на годината се предвижда да заработят още четири – в Козлодуй, Плевен, Ямбол и Враца. След постигнатото споразумение за удължаване на проекта, Министерството на правосъдието ще има възможност да построи още три “сини стаи”. Предвидено е те да обслужват съдебните райони в Добрич, Разград и Смолян .

Специалните помещения се обособяват извън съдебните сгради. Като се използват за разпит на децата, участващи в наказателни, граждански или административни производства в качеството им на извършители, свидетели или жертви. Целта е изслушването на малолетни и непълнолетни да се провежда възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на разпитите да бъде сведен до минимум, като се използва специална аудио техника в помещения, разделени с т.нар. венецианско стъкло.

Вирни се горе