Право на отговор от Доц.д-р Цонка Оджакова

Право на отговор от Доц.д-р Цонка Оджакова

До Кмета на

Община Смолян

Копие: в-к „Отзвук”

Копие: „Смолян NEWS”

Копие: „Смолян прес ”

Уважаеми г-н Кмете,

Във връзка с Ваше изявление на пресконференция на 14.10.2014г. съм длъжна пред обществото да уточня истиността на Вашите твърдения, касаещи действията на ОСЖЗ – Смолян и да посоча преди всичко, че по никакъв начин не е искано становище от ОСЖЗ – Смолян за писти или предоставяне терени за писти. Единственно с писмо №91-2065/01.10.2010г. на зам.министъра доц.д-р Г. Костов се иска становище за прекратяване правото на ползване върху ПИ 67653.18.1, намиращ се в к.к Пампорово с начин на трайно ползване пасище за дейността на ОСЖЗ- Смолян. Върху имота няма трайно изградени писти и съоръжения. Горепосоченият имот е ДПФ и е под разпореждането на МЗХ. Опитна станция е само ползвател на земеделски земи.

Буди недоумение Вашето твърдение, че „КОС не дава пистите”. Още от 2010 г. въз основа на ВАП №935397/01.06.2010 е направено предложение на ОД”Земеделие” и ОСЗ -Смолян и съгласувано с нас, да бъдат отписани всички имоти, попадащи в рамките на пистите и застроените площи от заповедта за ползане на земи от Опитна Станция- Смолян. Към настоящият момент това не е реализирано, но причината е извън нашите компетенции. Процесният ПИ 67653.18.1 отново соча, че е извън пистите и представлява пасище.

Невярно, неистина и заблуда е твърдението,че „КОС взема наеми за каравани и шапки”. Разрешителният режим на всички търговски обекти е на Община Смолян и ОСЖЗ –Смолян не е страна в тези взаимоотношения и ако някъде се вземат пари, то е на друго място. Това е видно от нашите счетоводни документи и аз Ви моля да посочите подобни плащания, в противен случай моля да се извините.

Изразяваме публично благодарността на Общинския съвет и на Вас лично за предоставените земи – Общинска собственост. Уведомяваме обаче гражданите и Вас, че това са земи /храсти, затревени и гористи терени/, които са в нелигитимен слой и за тях не се получават плащания по схемите и мерките на ДФ”Земеделие”. Тези земи са нужни за паша на животните, отглеждани в ОСЖЗ- Смолян. Още веднъж уверяваме обществеността на Смолян, че Опитна станция по животновъдство и земеделие Смолян по никакъв начин не е пречка за развитието на к.к. Пампорово. Земята е държавна и разпоредител с нея е МЗХ.

Уважаеми г-н Кмете,

Съжалявам, че по този начен комуникираме и уточняваме компетенциите, но Вие избрахте тази форма.

Директор: /доц. д-р Ц. Оджакова/

Вирни се горе