Плашат със затваряне на ГКПП Маказа заради замърсената река Върбица

четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Жителите от 50 села в област Кърджали излязоха на протест заради замърсяването на река Върбица, което остави населените места без питейна вода.

Протестиращите заплашиха, че ще затворят ГКПП “Маказа”, ако техните искания не бъдат чути от компетентните институции.

Към момента водата от река Върбица е забранена за употреба за питейни нужди и готвене. Местните жители на селата в района разказват, че питейна вода не им е предоставена, а много от тях нямат възможност да купуват минерална вода. За това част от хората търсели други източници на вода, които са с неизвестно качество. Общинската администрация и държавата се е погрижила детските градини и училищата в района да бъдат снабдени с питейна вода.

Припомняме, на 29 ноември, близо 25 000 души в района на Кърджали останаха без питейна вода заради наложена забрана за употребата на водата от река Върбица, при помпена станция “Бенковски”. Мярката беше наложена поради съмнение за замърсяване на водите на река Върбица от хвостохранилището “Ерма река”. Съмненията за замърсяване бяха предизвикани от цвета на реката, която е силно мътно и според местните – замърсена с отрови и опасни химикали, изпускани от хвостохранилището.

По-късно от ВиК дружеството в района направи проби на водата. Спрямо резултатите показателите на питейната вода са в норма, въпреки че река Върбица е мътна. Бяха взети проби и за съдържанието на тежки метали.

Според собствениците на хвостохранилището “Ерма река” показателите на водата са в норма, а неприятният цвят се получава заради цвета на самите скали, които се преработват.

Въпреки уверението от фирмата и резултатите от пробите на ВиК, хората продължават да се съмняват в качеството на водата. Според тях в нея има тежки метали и химикали. Докато станат готови новите резултати от втората проба на ВиК обаче забраната за употреба на водата в района остава.

Някои от местните жители са на мнението и че употребата на водата от реката води до големия брой раково болни хора в района. Те призоваха да се направи статистика на честотата на онкоболни в района, за да може да се прецени дали броят им е завишен и дали това е свързано с водата от река Върбица.

Припомняме, проблемът с хвостохранилището датира от началото на годината. През месеците февруари и март жителите отново недоволстваха заради замърсената вода на река Върбица.

В средата на месец май във водата на реката беше открито и завишено съдържание на уран.

Източник: news.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009