Ограничават се ловът, дърводобивът и достъпът в зона около огнището на чума край с.Змеица

вторник, 13 август 2019 г.

Ограничава се достъпът до ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона край с.Змеица, в която бе установен случай на заразата Африканска чума при диви свине, информират от Районната дирекция по горите /РДГ/. В обявената от БАБХ инфектирана зона на площ от 200 кв.км се ограничават лов, дърводобив, туризъм, гъбарство и достъп на лица, които нямат отношение към мерките за контрол и ограничаване на заразата, съгласно издадена заповед на РДГ. Забраната за навлизане в горската територия, в която е установено огнището на АЧС остава в сила до 12 октомври.

В територията, в която е наложено ограничението попадат дивечовъдните участъци “Омана” и “Извора- Кастракли”, както и ловностопанските райони Змеица, Чавдар, Борино. Зоната, в която в 3-месечен период няма да се допускат ловци, туристи, гъбари, дървосекачи и преминаващи външни лица, вече е обозначена с предупредителни табели.

В ограничената територия ще продължи наблюдението и контрола от страна на горски инспектори, екипи на горските стопанства и служители, свързани с прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта. Ще се издават разрешителни за достъп за извършване на неотложни дейности в инфектираната зона. Случаите на неотложни дейности ще се преценяват от Областната епизоотична комисия. В района не са открити нови случаи на мъртви глигани, уточняват от РДГ. Огнището на АЧС бе обявено, след като се установиха положителни проби за заразата при два мъртви глигана, намерени в гориста местност край Змеица. Ветеринарните власти в Смолян очакват в следващите дни резултатите от изследването на останалите 9 проби от мъртви диви прасета, открити на различни места в областта.

Източник: БТА

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009