Официално откриха обновени две отделения в МБАЛ “Проф.д-р К.Чилов” в Мадан

 Официално откриха обновени две отделения в МБАЛ “Проф.д-р К.Чилов” в Мадан

Мадан посреща Празника на града и Деня на миньора с изключително важна придобивка за бъдещите и най-малките жители на общината – обновени и напълно реновирани са Детското отделение и “Акушерство и Гинекология” в общинската болница МБАЛ “Проф.д-р К.Чилов”.

Официалното откриване беше днес, на което присъстваха кметът на общината Фахри Молайсенов, депутатът от ГЕРБ и председател на Здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, Народният представител от ДПС Хайри Садъков, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева, директорът на ДКЦ – Смолян д-р Мони Турналиев, управителят на Специализирана Болница за Рехабилитация „Орфей“ – Девин д-р Юлия Кисимова, председателят на ОбС – Мадан Бехтчет Сираков и едни от най-големите дарители Георги Кенов – представител на „Мода Шпорт“ ЕООД и Ясен Керменов – управител на фирма “Омелия” ЕООД. Всички 33 дарители – фирми и частни лица са изписани на първо по рода си Табло на благодарността, което бе поставено в общинското здравно заведение.

“Напълно обновени са две отделения в нашата болница, които откриваме днес – Детско и “Акушерство и Гинекология”, каза управителят на здравното заведение д-р Стефан Хаджиев на официалната церемония. С нови мазилки, подови настилки, мебели, медицинско обзавеждане и с нови кътчета за най-малките пациенти, разполагат вече отделенията на болницата. Ремонтът е финансиран от три източника – собствени средства в размер на 40 хиляди лева, общината ни помогна с 45 хиляди лева и 37 хиляди лева от дарители. На всички искам сърдечно да благодаря”, каза при откриването д-р Хаджиев.

Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов също изказа благодарност към всички дарители.

“Позволете ми да започна с думи на благодарност към вас, защото именно с вашата помощ днес това събитие е факт”, каза в словото си кметът на родопската община. Въпреки трудното време, винаги са се намирали хора, които да отделят средства, време и труд, за да ги дарят от сърце и безусловно. Благодаря, че откликнахте на нашия призив, с което отново доказахте, че носите големи сърца и сте съпричастни към общата ни цел – Мадан да притежава най-добрата общинска болница в региона!

Няма да скрия и факта, че положихме неимоверни усилия, за да подкрепим общинската болница – от предотвратяване на затварянето й, през търсене и привличане на специалисти, през постоянните усилия лечебното заведение да придобива европейски вид за лечение на пациентите. Благодарение на два проекта, които изпълнихме по норвежки програми, лечебното заведение е с подменена покривна конструкция, изолация на всички фасадни стени, а дървената амортизирана дограма е сменена с нова ПВЦ. Изградена е нова ел. инсталация и канализация, осигурен е необходимия микроклимат, чрез ОВК /отопление, вентилация, климатизация/.

Здравното заведение разполага с нова пожароизвестителна система, модернизирани, перално помещение и сушилня и др. Със средства от общинския бюджет успяхме и да ремонтираме и обновим операционния блок, родилен сектор и детско отделение, в което скучните стаи в момента са изпъстрени в различни цветове за уют на най-малките пациенти, като за тях обособихме и детски кът. А заедно с вас и общите ни усилия, подновихме по-голямата част от легловата база и оборудвахме стаите с нови шкафчета и различни консумативи. Имената ви като дарители са овековечени на специално направени благодарствените табла, защото за доброто трябва да се знае и да се помни!", заяви кметът на община Мадан.

Лентата бе прерязана от кмета на община Мадан Фахри Молайсенов и управителят на лечебното заведение д-р Стефан Хаджиев.

"Предстои да се направи ремонт на най-тежките отделения Хирургия и Вътрешно, там са правени само частични ремонти, но искам напълно да се обновят, каза за SmolyanNews.com д-р Стефан Хаджиев. С медицинските кадри проблема е голям, както навсякъде. Ние изключително много държим в нашата болница медицинското обслужване да бъде на ниво. Отношението и обслужването на нашите пациенти тук е много добро, каза управителят на болницата. Непрекъснато мисля и за привличането на млади специалисти. С кмета осигуряваме и стипендия, но за сега имаме само един степендиант. Отправил съм искане и към общинското ръководство да ни бъде предоставен един етаж от съседната сграда, за да направим апартаменти, които да ползваме за лекари и медицински персонал, които да живеят и работят тук, обясни д-р Хаджиев.

58.8% от преминалите пациенти за миналата година са от други общини. Предимно от съседните Рудозем и Златоград, а общо 4500 болни са пролежали в болницата в миньорския град през 2017 г. – най-голям брой за последните 20 години, съобщи специалистът.

"Най-новото, което предстои за болничното заведение е, че до края на годината очакваме да получим дарение на рентген и мамограф на стойност 150 хиляди евро от съседна Турция. Работим отдавна по този въпрос и наистина тази придобивка ще бъде голям плюс за нашата болница. Наша задача е да създадем уютна среда за пациентите на здравното заведение, където да бъдат обгрижвани от добри лекари и специалисти”, каза в заключение д-р Хаджиев.

Вирни се горе