Община Смолян ще кандидатства с проект за създаване на Дневен център за лица с деменция

 Община Смолян ще кандидатства с проект за създаване на Дневен център за лица с деменция

Община Смолян да кандидатства с проектно предложение за Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства в Смолян. Съгласието си за това трябва да дадат общинските съветници в четвъртък. Ако бъде одобрен проектът, центъра ще бъде в сградата на бившия туб диспансер, след като бъде ремонтиран.

Община Смолян е бенефициент по процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” на ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 година. Целта на настоящата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нови качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора. Определени са основни и резервни бенефициенти, като община Смолян влиза и в двата списъка. Проектното предложение трябва да бъде подадено до 30 август. В случай, че бъде одобрено, общината ще поеме ангажимент да създаде съответната социална услуга и да поддържа социалната услуга минимум пет години, след датата на приключване на дейностите по проекта.

Съгласно указанията на програмата Дневния център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства следва да бъде в жилищен район в града, в близост до централната част с изградена достъпна архитектурна среда, както и с обособена улична мрежа и тротоари за пешеходци, с близост до спирка на обществен транспорт. Препоръчително е също и наличието на здравна инфраструктура на приемливо достъпно разстояние.

Предложението на местната администрация е сградата на бившия Областен диспансер за пневмофтициатрични заболявания да бъде преустроена в Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Вирни се горе