Община Доспат е на първото място по прозрачност в област Смолян и на четвърто в страната

Община Доспат е на първото място по прозрачност в област Смолян и на четвърто в страната

СподелиЗа поредна година Община Доспат се представя отлично и е първа сред институциите в област Смолян по прозрачност. Сред общините Община Доспат заема четвъртото място, съобщиха от администрацията.

След община Доспат, на второ място се нарежда Регионална здравна инспекция гр. Смолян, на трето - Община Баните, следвана от Община Златоград и Община Смолян.

Данните от направените проучвания на фондация "Програма достъп до информация“ бяха оповестени на пресконференция.

В периода 1 март до 29 април 2024 г. екип на фондация "Програма достъп до информация“ прегледа и оцени интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ за активно публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

В рамките на проучването бяха подадени 560 електронни заявления с искане за предоставяне на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2023 г. по дела срещу решения по ЗДОИ на всяка от оценяваните администрации.

Нивото на прозрачност през 2024 г. бе оценявано с точки по:

  • 94 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет;

  • 82 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет;

  • и 116 индикатора за общините.

На 29 април 2024 г. ПДИ изпрати резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка и отрази постъпилите до 14 май 2024 г. коментари.

Проучването показва постиженията на всяка една от изследваните институции, резултатите по отделните индикатори за всички администрации, според сферата на дейност, а също така и според областите в страната.

Резултатите за изпълнение на задълженията на общините, обхващащи публикуването на бюджети, финансови отчети, датата на публичното обсъждане на проектите за бюджети и финансови отчети, информация за обществените поръчки в секция "Профил на купувача“ и декларациите по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се визуализират в Картата на финансовата и бюджетна прозрачност на общините.

Вирни се горе