Областен информационен център-Смолян, какво постигнахме и какво предстои

Областен информационен център-Смолян, какво постигнахме и какво предстои

На 20 декември 2012 г. в залата на Областен информационен център – Смолян се проведе информационна среща за журналисти от местните медии. Целта на срещата бе да се отчете дейността на Центъра през изминалата година, както и да се представят набелязаните дейности за следващата 2013 година. В рамките на представянето Областен информационен център отчете проведени двайсет информационни събития в общините от област Смолян, разпределени тематично в два цикъла. Първият цикъл информационни срещи бе свързан с представяне на екипа на ОИЦ-Смолян, основните цели и дейности на центъра, както и актуалните схеми за финансиране на различни инициативи в рамките на Оперативните програми в България. Вторият цикъл информационни срещи бе с основна цел представяне и дискутиране на приоритетите за развитие на България и Европа през следващия програмен 2014-2020 период, както и провеждане на изнесени приемни в общините от областта. Общо във всички събития по общини са взели участие 338 представители на различните групи от заинтересовани страни в област Смолян. По време на отчетния период ОИЦ – Смолян проведе и целева среща с представители на малкия и среден бизнес в област Смолян, на която беше дискутирана Европейската инициатива за подкрепа на предприятията в България – JEREMIE, както и възможностите за подкрепа за малкия и среден бизнес от страна на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси, среща организирана в партньорство с Бюро по труда – Смолян и представители на местните клонове на банките, които обслужват гаранционния фонд по JEREMIE. В рамките на специално организиран семинар бяха обсъдени реализирани проекти от социалната сфера от страна на неправителствените организации, общини и регионални структури на министерствата в област Смолян. Основна цел на проведените срещи бе и подпомагане развитието на партньорствата между различните групи от организации и стимулиране обмена на добри идеи чрез повече неформални срещи и дискусии. 

Областен информационен център – Смолян взе и активно участие при реализирането на информационните кампании на Управляващите органи на Оперативните програми, в това число, кампанията по проект „Енергийно обновяване на Българските домове“ в рамките на Оперативна програма Регионално развитие, както и в популяризационните инициативи на ОП Развитие на човешките ресурси и ОП „Конкурентоспособност“. При реализацията на една от най – атрактивните инициативи, ОИЦ – Смолян събра точно 299 рисунки в конкурса „Как искам Европейския Съюз да промени моя град“, а Диаманди Хаджихристев от IV ОУ „Стою Шишков“- град Смолян и Йоанна Атанасова от СОУ „Христо Ботев“ – град Девин грабнаха призовите награди – Mp3 плеъри и възможността да участват в националния кръг на конкурса. В рамките на останалите инициативи ОИЦ – Смолян успешно представи дейността си в иницативата „Европа за нас“, проведена в София и събираща на едно място всички Оперативни програми в България, в рамките на информационна кампания „Икономическо възстановяване на България и Европа“ в Смолян, организирана и проведена от страна на информационния център „Европа Директно“ – Смолян, реализира успешни участия и представяне на актуални теми в Регионални съвети за развитие в Южен централен район на планиране, както и в Областни Съвети за развитие на Област Смолян, организира и проведе „Час по Европа“ в СОУ „Васил Дечев“ Чепеларе и в детската градина в с. Оряховец, община Баните. В допълнение представители на ОИЦ – Смолян представиха дейността на Мрежата от Областни информационни центрове в страната на ИНФОРМ – инициатива, събираща експертите по информация и публичност в Европейските държави във Варшава, Полша, както и участва на същото събитие в Париж, Франция. ОИЦ – Смолян подкрепи организацията и провеждането на практическо обучение за работа с Информационната система за управление и наблюдение на единния информационен портал на структурните фондове на ЕС, проведено от страна на експерти от Министерски Съвет в Смолян. По време на отчетния период ОИЦ – Смолян проведе и четири информационни срещи за местните медии, в рамките на които се дискутираха различни актуални теми.

За периода март – декември 2012 година, ОИЦ – Смолян отчита проведени 26 събития, присъствали, 436 човека, отразени 213 публикации в медиите. В същото време експертите в ОИЦ – Смолян са посрещнали 270 посетителя в Центъра, получили са 455 запитвания по различни теми и са отправили 520 отговора на място, по електронна поща или телефон и в социалните мрежи. През втората част от срещата ОИЦ – Смолян представи планираните дейности за 2013 година, така както са набелязани в Индикативния годишен работен план на Центъра. През следващата година е планирано провеждането на шест броя информационни срещи с представители на медиите, в рамките на които ще се дискутират актуалните възможности за финансиране, ще се проследи етапа на програмиране на следващия 2014-2020 програмен период, ще се обсъдят добрите практики при реализацията на проекти по Оперативните програми в Област Смолян, както и научените уроци от изминаващия вече 2007-2013 година програмен период. ОИЦ – Смолян ще провежда и информационни събития в общините от Областта, ще продължи успешната инициатива за реализация на изнесени приемни по места, ще събира отново на едно място представители на различните групи от заинтересовани страни за обсъждане на успешно реализираните инициативи и ще проведе редица специални събития, като конкурси, открити уроци, инициативи с деца, ученици и студенти, популяризиращи Европейската политика на сближаване, както и възможностите за подобряване на качеството на живот в Смолянска област, които Европейския съюз предоставя. Областен информационен център – Смолян е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, изградени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Вирни се горе