Националният велосипеден поход „България срещу диабета“ ще премине на 6 юли и през Смолян

Националният велосипеден поход „България срещу диабета“ ще премине на 6 юли и през Смолян

Смолян е част от проекта „България срещу диабета“. По този повод на 6 юли т.г. в 12 часа ще премине национален велосипеден поход, който ще продължи до Пловдив. Същия ден от 11 до 13 часа до храм „Св.Висарион Смоленски“ ще има диабетен патрул.

Лайънс клуб – Видин съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска асоциация „Диабет“, Българското национално сдружение по Детска ендокринология и с подкрепата на всички общини от 28-те областни градове в България ,изпълнява проект „България срещу диабета“ с номер DIA17939, финансиран от Международната фондация на Лайънс Клубовете /LCIF/. Това съобщи ръководителят на проекта от Лайънс клуб Видин Герго Гергов. Основната цел на проекта е да създадем и обучим национална мрежа за борба с диабета за подобряване на осведомеността за диабета, превенцията, управлението и изграждането на човешки ресурси в България чрез консолидиране на усилията на Лайънс клубовете, Националните диабетни асоциации и местните власти, поясни Гергов.

В рамките на проекта в периода 26 юни – 08 юли т.г. се организира национален поход «България срещу диабета». За периода от 13 дни активисти на проекта ще обходят всички областни градове в България, за да представят в рамките на няколко часа опасностите от пандемията на XXI век, наречена диабет. На тези пунктове гражданите ще могат да получат информационни материали, както и направят анкета за риска от развитие на диабет и да получат безплатно измерване на кръвна захар. Малък брой индивидуално организирани колоездачи ще пристигат на всеки един диабетен патрул, за да промотират здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция!

В рамките на проекта предстои още:

•Провеждането на 28 обучения на диабетни сестри /медицински лица към училища и детски учебни заведения/;

•Провеждането на 4 диабетни лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител;

•Създаването на една нова общност, която ще се бори срещу пандемията на века –диабета

За повече подробности:

Герго Гергов – ръководител проект, Лайънс клуб – Видин

Вирни се горе