Напълно модернизиран ще бъде смолянският Планетариум

 Напълно модернизиран ще бъде смолянският Планетариум

До края на годината се очаква да приключат ремонтните дейности на сградата на Планетариума, а следващата – той да бъде напълно модернизиран. Това каза за SmolyanNews.com директорът на звездната институция в Смолян Марияна Хаджигенчева.

Проектът, който ще се реализира, е в две основни направления. Едното касае обновяването на сградата, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, облагородяване на прилежащото пространство. „Това е нещо, от което сградата на Планетариума има голяма нужда, защото от 45 години основна инвестиция в това направление не е правена. Ние се опитваме да я поддържаме в добро състояние, но въпреки всичко има нужда да се приложат определени мерки, за да отговаря на съвременните изисквания“, каза Хаджигенчева. Другото направление, което е част от този мащабен проект на общината, касае преоборудването на звездната зала – монтиране на пълнокуполна цифрова проекционна система. „Тази нова апаратура ще позволи на нашите посетители да видят нещо несравнимо с това, което са виждали досега. Тя дава възможност за много по-ефектни, по-атрактивни демонстрации, които да онагледяват програмите, представяни в звездната зала. Това ще разшири възможностите ни във всички направления на човешкото познание“, отбеляза директорът на Планетариума.

Освен това ще бъде обособен втори посетителски център, в който ще бъдат монтирани интерактивни обстановки, астрономически модели и други пособия. В него посетителите ще могат сами да получават астрономическата информация, която е много привлекателна. „Реализирането на този проект ще бъде от полза не само за нашия град а и за страната като цяло, защото голяма част от посетителите ни са отвън. Планетариума ще продължи да се развива като една всеобхватна културно образователна институция, която има своето място в страната ни“, добави Марияна Хаджигенчева. Относно старата апаратура Хаджигенчева обясни, че тя няма да може да се използва, защото е несъвместима с новата система. Проекционният уред, разположен в центъра на звездната зала, който вече 45 години служи вярно на Планетариума, ще бъде демонтиран и поставен в специален кът, като музеен експонат.

Вирни се горе