НАД 3000 НАБЛЮДАВАХА ЗРЕЛИЩНИЯ МАСКАРАД В ШИРОКА ЛЪКА, КУКЕРИ ОГЛАСЯХА С ЧАНОВЕ СЕЛОТО

НАД 3000 НАБЛЮДАВАХА ЗРЕЛИЩНИЯ МАСКАРАД В ШИРОКА ЛЪКА, КУКЕРИ ОГЛАСЯХА С ЧАНОВЕ СЕЛОТО

300 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния Песпонеделник, който съвпадна тази година с националния ни празник-Трети март. Над 3 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото.

Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празника. След това се изявиха още пет кукерски състави от селата Сушица /Карловско/, Сопица /Брезник/, Изгрев /Благоевградско/, Богданов дол /Перник/ и Осетеново /Павел баня/.

Тези от Сушица и Сопица гостуват за първи път на селото. Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.

Кметът на Широка лъка Васил Седянков, поздрави присъстващите с Трети март и посочи, че селото е родното място на Екзарх Стефан, протойерей Дамян Каров, учителите Костадин Василев-Шоко и Атанас Григоров, генералите Найденов, Узунски, Гаджалов и арх. Мара Захариева. В Широка лъка ще усетите духа на днешния празник, защото тук е бил щаба на Капитан Петко войвода през 1878-1879 г. Благодаря ви, че сте тук, че сме много и празнуваме заедно“, каза на гостите Седянков.

За мен е удоволствие да присъствам на този традиционен празник, който датира от 6000 години по нашите земи. И може би кмета на Широка лъка е основния двигател, за да се поддържа в днешно време традицията да бъде жива в такъв мащаб. Кукерските празници са началото на пролетта. Всеки тук чака с нетърпение да види игрите и да усети настроението на това село, което е в сърцето на Родопите и пази националната идентичност. Честит национален празник! Да се насладим на традициите на този празничен ден!“, поздрави гостите на Песпонеделник и д-р Събев.

На зрелищният маскарад присъстваха още зам.-кметът Венера Аръчкова, Ралица Базайкова от Министерство на културата, гости на селото от Норвегия, директорът на дирекция „АИО” и „ОМП” Емил Дурсев и др.

Оркестър „Калофер” свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро. Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

Вирни се горе