На Спасовден архимандрит Висарион ще служи в параклиса „Св. Спас“ над Долно Райково

На Спасовден архимандрит Висарион ще служи в параклиса  „Св. Спас“  над Долно Райково

На 40-ия ден след Възкресението си /Великден/ Иисус Христос се възнесъл на небето и седнал отдясно на Отца. Това направил пред очите на своите ученици и пред майка си Дева Мария. Дотогава Той им се явявал и разказвал за Божието царство.

Тази година на Спасовден /Възнесение Господне/ – 6 юни от 9,30 часа, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната св. божествена Литургия в параклиса „Св. Спас“ в местността „Забатско“ над Долно Райково. В богослужението ще участват още протойерей Живко Желев – председател при църквата „Св. Теодор Стратилат“, към която е параклисът, иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество, и църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ с диригент Златка Маргаритова.

Последният ден на Христовия път на земята, когато Божият Син се изкачил на Елеонския хълм преди да се Възнесе пред учениците си, е предаден в Евангелието от Лука: „И рече им: „Ето това е, за което ви бях говорил, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, писано за Мене в Закона Моисеев и у пророците и в псалмите.“ Тогава им отвори ума, за да разбират Писанията, и им рече: „Тъй е писано, и тъй трябваше Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден, и да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, начевайки от Йерусалим; а вие сте свидетели за това; и Аз ще изпратя обещанието на Отца Ми върху вас; а вие стойте в град Йерусалим, докле се облечете в сила отгоре /Петдесетница/.“ И ги изведе вън до Витания и, като дигна ръцете Си, благослови ги. И, както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето. Те Му се поклониха и се върнаха в Йерусалим с голяма радост.“

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе