Комисия започна проверки за опасни дървета по републиканската пътна мрежа

Комисия започна проверки за опасни дървета по републиканската пътна мрежа

Със заповед на областния управител междуведомствена комисия започна проверки за опасни дървета по републиканската пътна мрежа

На основание чл. 64, ал. 1, т. 6 от Закона за защита при бедствия и във връзка със зачестилите инциденти с нанесени материални щети от паднали дървета по републиканската пътна мрежа /РПМ/ на територията на област Смолян, областният управител инж. Димитър Кръстанов разпореди да се извърши проверка на РПМ с цел превантивно премахване на дърветата, създаващи опасност за функционирането на инфраструктурни обекти, както и за предотвратяване на опасности, застрашаващи живота и здравето на хората. За целта със заповед на областния управител се състави Междуведомствена комисия, в която се включват представители на Областна администрация- Смолян, ОУ „ПБЗН”, сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР, ОПУ- Смолян, РДГ- Смолян, ОД „Земеделие”- Смолян и РИОСВ- Смолян.

Областният управител проведе работна среща с всички участници в комисията, които представиха своите становища. Беше обсъдено техническото изпълнение на процеса по отстраняване на опасните дървета. Бе очертана и инормативната уредба, въз основа на която ще се осъществяват дейностите. За периода от месец май до края на месец юни 2014 г. ще бъдат проверени точния брой и местонахождение на дърветата, представляващи опасност. Приоритетно комисията инспектира пътния участък ІІ-86 Чепеларе-Рожен-Соколовци, където се осъществява рехабилитация на пътя.

Вирни се горе