Кметовете от Община Чепеларе се обучаваха на тема „Правомощия на кмета при осигуряване на обществения ред”

 Кметовете от Община Чепеларе се обучаваха на тема „Правомощия на кмета при осигуряване на обществения ред”

Преподаватели от филиала на ВСУ “Черноризец Храбър” – Смолян обучаваха кметове и кметски наместници от област Смолян на тема „Правомощия на кмета при осигуряване на обществения ред”. Обучението се проведе на 15 и 16 февруари в Пампорово. В него взеха участие представители на местната власт от общините Чепеларе, Девин, Доспат, Баните, Мадан и Рудозем.

Обучителната програма включваше разяснения как да изпълняват правомощията си в качеството си на полицейски органи. Според нормативната уредба кметът на община отговаря за опазването на обществения ред.

В дискусията участваха главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, старши комисар Красимир Шотаров – зам. директор и директор на дирекция „Оперативни дейности“ в ГД ПБЗН, Георги Кръстев – секретар на съвета по сигурност към Министерски съвет, зам. областният управител на Смолян Тодор Бозуков, старши комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР – Смолян, вицепрезидентът на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков и др. Сред лекторите в обучението бяха още проф. д-р Петър Христов – декан на Юридически факултет – гр. Варна, проф. д.ю.н. Йонко Кунчев, доц. д-р Валентин Тодоров и доц. Димитър Узунов.

Кметовете и кметските наместници бяха запознати и с нормативните актове, как се извършва проверка за установяване на самоличността при задържане и обиск, при проверяване на лични вещи, извършване на оглед в помещения без съгласието на собственика или обитателя, или в тяхното отсъствие. Беше им демонстрирано също и как да използват физическа сила и помощни средства, докато изпълняват задълженията си, при положение, че нямат друг избор, както и боравенето с оръжие като крайна мярка.

Вирни се горе